Lek Bisolvon je dostupan u obliku sirupa, rastvora, odnosno kapi i tableta.

Bisolvon sirup za djecu razređuje sluz i koristi se za otežano iskašljavanje. Ne sadrži šećer pa ga mogu koristiti i dijabetičari. Sirup ima ukus čokolade i trešnje i ide u paketu sa dozerom.

Dejstvo ovog sirupa za kašalj, počinje nakon otprilike 5 sati, kada kreće čišćenje disajnih puteva, oslobađanje sluzi, a zatim i smirivanje kašlja i lakše disanje.

Bisolvon kapi takodje razređuju sluz i koriste se kod otežanog iskašljavanja. Sadrži bromheksin-hidroklorid i pakuje se u bočicu od 40 ml sa dozerom. Kapi ne sadrže šećer pa ih mogu uzimati i dijabetičati. Bočica ima kapaljku a preporučuje se da se zagrije na tjelesnoj temperaturi prije nego što počnete inhalaciju.

Kombinovana oralna i inhalacijska primjena pospješuje terapijsko dejstvo i naročito je pogodna na početku liječenja kod bolesnika kod kojih se pun terapijski učinak mora brzo postići.

Bisolvon tablete razređuju sluz i upotrebljavaju se kod otežanog iskašljavanja. Tablete se mogu dobiti u blister pakovanju od 20 tableta. Uzimaju se sa vodom obično tri puta na dan a počinju da djeluju nakon 5 sati.

Bisolvon sirup mogu upotrebljavati i odrasli i deca.

Doziranje sirupa

Uobičajena doza je: Odrasli i djeca iznad 12 godina starosti: 3 puta po 10 ml na dan. Djeca od 6 – 12 godina: 3 puta po 5 ml dnevno. Djeca od 2 do 6 godina: 3 puta po 2.5 ml na dan.

Bisolvon tablete sadrže kao aktivnu supstancu bromheksin-hidrohlorid. Pomoćne supstance su laktoza, kukuruzni skrob, magnezijum-stearat.

Kako djeluje Bisolvon

Bisolvon povećava količinu sluzi u disajnim putevima, pojačava transport sluzi smanjujući viskoznost sekreta. Ima dejstvo na razgradnju sekreta i njegovo izbacivanje iz disajnih puteva, čime se olakšava kašalj. Koristi se kod akutinih i hroničnih bolesti disajnih puteva, uz prisutan obilan sekret i smanjeni transport sluzi odnosno sekreta.

Kontraindikacije

Upozorite ljekara ako uzimate druge lijekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lijekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Ovaj lijek se ne smije upotrebljavati kod pacijenata koji su preosjetljivi na bromheksin ili druge sastojke ovog lijeka.

Pošto lijek sadrži laktozu, pacijenti sa rijetkim nasljednim nepodnošenjem galaktoze, npr. galaktozemijom, ne smiju da uzimaju ovaj ijlek. Zabilježeni su izuzetno rijetki slučajevi teških lezija kože kao što je Stivens-Džonsonov sindrom i Lajlov sindrom koji su se javili istovremeno sa davanjem supstanci kao što je bromheksin. Bisolvon treba da se koristi sa oprezom kod osoba koje imaju čir na želucu ili su ga imali.

U slučaju pojave nove lezije po koži ili sluznici, potražite pomoć ljekara i prekinite terapiju ovim lijekom.

Trudnoća i dojenje

Studije i kliničko iskustvo do danas nisu dali dokaze nepovoljnog dejstva na trudnoću. Ipak, uobičajene mjere predostrožnosti kod upotrebe lijekova tokom trudnoće, posebno u prvom tromjesečju, treba poštovati. Pošto je očekivano da ovaj lijek prodire u majčino mlijeko, treba ga izbjegavati tokom dojenja.

Inače, sa ovim lekom nisu zabilježene nikakve klinički relevantne nepovoljne interakcije sa drugim lijekovima. Lijek ne utiče na psihomotorne sposobnosti.

Doziranje Bisolvon tableta (8mg)

Odrasli i djeca preko 12 godina: 1 tableta, 3 puta na dan, djeca 6 – 12 godina: pola tablete 3 puta na dan, djeca od 4 – 6 godina: pola tablete 2 puta na dan.

Možda će kod odraslih biti potrebno da se na početku terapije ukupna dnevna doza poveća do 48 mg.

Kod djece uzrasta od 4 – 6 godina, tablete se primjenjuju pod kontrolom ljekara.

Nuspojave

Bisolvon je po pravilu lijek koji se dobro podnosi. Zabilježene su pojave dijareje, mučnine, povraćanja, blaga neželjena dejstva u digestivnom traktu i povremeni porast transaminaza u serumu. U alergijske reakcije spadaju osip, koprivnjača (urtikarija), bronhospazam, angioedem i anafilaksa.

Tablete Bisolvon treba čuvati na temperaturi do 30 stepeni, van domašaja djece. Lijek se izdaje samo uz ljekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte sa ljekarom ili farmaceutom.

  1. Sunho kašljem i nemam sluzi dali je dobro da koristim bisolvon tablete?
    Unaprijed zahvaljujem na odngovoru.Pozdrav!

  2. Suho kašljem a nemam šta iskašljati.Dali da uzmem bisolvon?

Ostavi komentar