Oni koji su imali zapaljenje zglobova mogli su da se uvjere koliko su efikasne lokalne infiltracije poznatije kao blokade. Indikacije za njihovu primjenu su, osim zapaljenja zglobova, bolna stanja u kojima je zahvaćena regija slabije prokrvljena, pa nema drugog načina da se za vrlo kratko vrijeme dopremi određena količina lijeka da umiri proces.

Blokade se daju na mjesta gdje postoji jako zapaljenje, ali uz poštovanje tačno određenih medicinskih indikacija.

“Ovu terapiju može da daje samo dobro obučen medicinski radnik, jer moraju da se ispoštuju topografija, anatomija i fiziologija zgloba”, objašnjava primarijus dr Koviljka Čobeljić, fizijatar – reumatolog, načelnik Službe za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju KBC Zemun.

“Sada imamo mogućnost preciznijeg pristupa uz kontrolu ultrazvuka. To omogućava precizno vođenje igle i na taj način se izbjegavaju i ne oštećuju veliki krvni sudovi”

Blokadom se u slučaju intenzivnog zapaljenja ubrizgava jako antizapaljensko sredstvo, najčešće kortikosteroidi, u oboljelu regiju.

“U novije vrijeme koristimo preparate koji imaju dvije komponente: sa brzim i sa sporim djelovanjem, što omogućava da se lijek zadrži u cirkulaciji do tri nedjelje, a to je vrijeme za koje mislimo da će se zapaljenje smiriti”, kaže dr Čobeljić. “To ne znači da postupak treba da se ponavlja kada prođe taj period, jer moramo da vidimo kakvo je stanje nakon liječenja. Nekome će zapaljenje proći samo sa jednom infiltracijom, a nekome će možda trebati nova doza i prije isteka tri nedjelje. U toku jednog liječenja mogu da se daju najviše tri blokade, to je pravilo, a liječenje može da se ponovi tek nakon šest mjesec.”

Preparati koji se daju infiltracijom ne blokiraju bol, nego djeluju protiv zapaljenja, smiruju ga, što automatski umiruje i bol. Zbog brzodjelujuće komponente olakšanje se osjeća već nakon jednog do dva dana.

“Blokada može da se da direktno u zglob ili pored zgloba, na bolna mjesta na kojima takođe postoji zapaljenje”, ističe Čobeljić.. “Svako zapaljenje prate: otok tkiva, povišena temperatura na mjestu zapaljenja, koža je obično rumena, crvena, ekstremitet je neupotrebljiv i bolan. Blokadom smirujemo sve komponenete, ali je bol za pacijente najvažniji”.

Najčešće se blokade daju zbog akutnog zapaljenja ramena, koljena i kukova, ređe zbog drugih zglobova, ali i oni mogu da obole. Ovim problemima su više pogođene žene, što je prema riječima sagovornice posljedica velikog opterećenja i gojaznosti.

“Veliku ulogu u nastanku ovih zapaljenja ima genetika ali i neki spoljni faktori na koje možemo da utičemo, na primjer gojaznost – naglašava dr Čobeljić“. “Uglavnom se problemi javljaju već oko 40. godine, a među pacijentima ima dosta sportista kojima stradaju preopterećeni zglobovi”.

NOVI PREPARATI

Na tržištu danas ima dosta novih preparata za lokalnu infiltraciju koji mogu da se ubrizgaju kao i sve druge injekcije – u debelo meso.

“Ako oko zgloba nema mnogo tečnosti koja se nakuplja usljed zapaljenja, blokada može da se da u mišić, a najčešće u debelo meso”, kaže dr Koviljka Čobeljić.

“Lijek će možda djelovati nešto sporije, ali će se postići isti efekat. U slučaju velikih otoka tečnost prvo mora da se izvuče napolje, jer ne može da se apsorbuje, pa se tek onda daje blokada”.

Novosti

Ostavi komentar