Bol i osjetljivost u predjelu ispod uva koji se javljaju pri žvakanju, zijevanju ili svakom drugom jačem otvaranju vilice, osjećaj ukočenosti kao i stvarna ukočenost vilice, grčevi u mišićima lica koji otežavaju otvaranje usta, osjećaj da se gornji i donji zubi mimoilaze ukazuju na postojanje poremećaja viličnog zgloba.

Nespecifičan simptom je i glavobolja koja počinje u predjelu ispod uva i širi se u druge djelove glave i vrat. Pri otvaranju usta, može se čuti pucketanje ili krckanje vilice.

Donja vilica je jedina pokretna kost lica, a mjesto gde se ona spaja sa sljepoočnom kosti  je vilični (temporomandibularni) zglob. Ovaj zglob je veoma važan jer učestvuje u funkciji žvakanja, govora, facijalnoj ekspresiji, čak ima ulogu i u disanju. Problemi vezani za ovaj zglob se nazivaju temporomandibularni poremećaj, a ljekari koji liječe ove poremećaje su doktori stomatologije i maksilofacijalni hirurzi.

Bol i krckanje vilice, najčešći uzroci

Uzroci nastanka problema su različiti: od udarca u vilicu, preko dugotrajnog škrgutanja i stiskanja vilica (tzv. bruksizam), grčeva u mišićima (javljaju se kod svakodnevnog stresa), nepovoljnog rasporeda zuba i zagrižaja do artritisa i tumora. Zbog uticaja ženskog hormona estrogena, suptilnije anatomske strukture i psiholoskih karakteristika problem se češće javlja kod žena.

Simptomi poremećaja viličnog zgloba

Bol, osjetljivost, osećaj ukočenosti, grčevi, glavobolje, otok, pucketanje, škljockanje zgloba znaci su prisustva ovog poremećaja. Simptomi mogu trajati nedjeljama, čak i mjesecima umanjujući kvalitet života (ishranu, govor, san…) pa ih ne treba zanemarivati. Ukoliko simptomi predugo traju mogu dovesti do razvoja depresije i anksioznosti. Uzimanje lijekova protiv bolova (analgetika), može kratkotrajno dovesti do poboljšanja ali intervencija stomatologa je ipak neophodna.

Bol i krckanje vilice – kako se izboriti

Edukacija pacijenta o ovom problemu je najvažnija, jer se moraju promijeniti svakodnevne navike kao što su konzumiranje tvrde i hrskave hrane.

  • Zaboravite na kokice, bademe, kikiriki, i ostalo koštunjavo voće.
  • Jedite mekšu hranu.
  • Zalogaji moraju biti usitnjeni.
  • Usta ne smijete maksimalno da otvarate, tako da osim žvakanja morate kontrolisati i zijevanje.
  • U akutnoj fazi pomaže zagrijevanje bolnog područja. Zagrijte krpu ili peškir i stavite na problematično mjesto.
  • Tablete protiv bolova, upala kao i lijekovi za opuštanje mišića nogu biti od pomoći, kratkoročno.
  • Osim što je neophodno kontrolisati otvaranje usta, potrebno je da se nosi štitnik (splint) za zube, koji će Vam po mjeri uraditi protetičar uzimanjem otiska. Ukoliko imate ovaj problem i noću stiskate vilicu i škripite zubima nošenje splinta smanjiće pritisak i opterećenje zgloba, mišići više neće biti u grču i bolovi će se smanjiti.
  • Bitno je i regulisati zagrižaj. To znači da treba nadomjestiti nedostajuće zube – protetski.

Multidisciplinarni pristup

Ovo je problem sa kojim se sve češće srijećemo, koji neće proći sam od sebe i zahtijeva multidisciplinarni pristup. Liječenje podrazumijeva uklanjanje uzroka bolesti, smanjenje ili eliminaciju bola kao i subjektivnih smetnji i rehabilitaciju.

Najčešće je nedostak zuba uzrok ovog problema pa je rekonstrukcija zagrižaja vrlo važna. Postiže se protetskim nadoknadama i plombama. Ukoliko postoji nepovoljan i nepravilan odnos vilica, nošenjem specijalnih splintova može se riješiti ovaj problem i vilice se vratiti u normalan položaj. Fizikalnom terapijom i vježbama funkcija žvakanja se vraća i bol se umanjuje. U težim slučajevima može postojati potreba za hirurškim intervencijama na samom zglobu.

Dr Tamara Čurović

Pharmamedica

Ostavi komentar