Povećanje limfnih čvorova ili limfadenopatija kod djece je čest razlog za zabrinutost roditelja i povod je da se obrate ljekaru.

Limfni čvorovi-žlijezde su male strukture, koji se izlučuju u limfne kanale.U tijelu svuda postoje mogu se i opipati pod kožom na vratu, pod pazuhama, u preponima različite su veličine. Limfne žlijezde se sastoje od limfoidnog tkiva koje sadrži veliki broj bijelih krvnih zrnaca. Limfne žlijezde time štite organizam i sprečavaju širenje infektivne bolesti.

Limfatički aparat djeteta pojačano je aktivan, naročito od 4-14 godine. Limfatični elementi često su umnoženi u koštanoj srži. Otečeni limfni čvorovi u dječjem dobu ukazuje na oboljenja u odredjenoj regiji. Kada različiti mikroorganizmi  (streptokok, stafilokok, pneumokok)  dospije u limfne žlijezde dolazi do zapaljenja-limfadenitis akuta. Ako se dogodi zapaljenje limfnih kanala to je limfangitis. Kada infekcija zahvata limfne žlijezde oni su osjetljivi, otečeni crveni a mogu biti i bolni. Dolazi do povećanja tjelesne temperature, malakslost, gubitak apetita. Bolest može za par dana da iščezne bez terapije jer ćelije unutar žlijezde, neko vrijeme mogu uspješno boriti se infekcijom i u tom slučaju dolazi do poboljšanja i otok nestane.Infekcija se može zaustaviti u limfnim žlijezdama, medjutim oni mogu biti oštećene u tom slučaju dolazi do razvitka apscesa limfne žlijezde, a nekad i do limfnih kanala.

Obično se primjećuje zapaljenje limfne žlijezde na različitim djelovima tijela i to:

  • kada je infekcija na glavi limfne žlijezde će biti povećane na potiljku  to je tzv.okcipitalni-nuhalni limfni čvorovi.
  • kod infekcija uha limfne žlijezde mogu biti povećane ispred ili iza uha,
  • kada je u pitanju zapaljenje lica ili nosa može doći do povećanja ili osjetljivosti žlijezda na vratu,
  • infekcija nožnog palca ili stopala pokazaće povećanje žlijezda u preponama,

infekcija prsta na ruci prouzrokuje povećanje žlijezda pod pazuhom. Kod nekih infektivnih oboljenja dolazi do povećanja limfnih žlijezda  primjer kod Rubeole naročito subokcipitalnih i retroaurikularnih žlijezda, zatim kod infektivne mononukleoze pregledom se otkrivaju uvećane limfne žlijezde osjetljive naročito na vratu.

Važno je napomenuti mačku u lancu zaraze. Djeca su u bliskom kontaktu s mačkama i mogu se zaraziti parazitom toksoplazmom. Mačka izlučuje toksoplazmu u obliku cista stolicom, i čovjek dijete se inficira ingestijom putem zagadjenih ruku.

Limfadenitis je kilnički oblik, može biti zahvaćen samo jedan limfni čvor ili često nastaje generalizirani limfadenitis.
Od rjedđh bolesti koje prate povećanje limfnih žlijezda treba još spomenuti druge virusne infekcije kao citomegalovirus, HIV, metaboličke bolesti, reumatoidni artritis.

Lečenje

U velikom broju slučajeva antibiotici će biti u stanju da kontrolišu infekciju limfnih žlijezda. Ukoliko je došlo do apscesa mora se primijeniti hirurška intervencija.

Diferencijalno dijagnostički lokaliziranog i generaliziranog  povećanja limfnih čvorova uključuje se u zloćudne bolesti. Maligniteti kod djece su rijetki, ali ako ne reaguje na antibiotsku terapiju treba uputiti pedijatru, hematologu i hirurgu na dalju obradu. Ako je potrebno terba uzeti i biopsiju.

Ostavi komentar