Doktori dentalne medicine često su prvi u prilici pregledom usne šupljine da otkriju i dijagnostifikuju sistemsku bolest prema prisutnim znacima i simptomima na tvrdim i mekim tkivima. Jedna od tih bolesti je i gastroezofagealna refluksna bolest, bolest probavnog sistema koja ima značajnu ulogu u oštećenju zuba.

Gastoezofagealni refluks definisan je kao  prisilno popuštanje mišića gornjeg ezofagealnog sfinktera što uzrokuje povratak kisjelog želučanog sadržaja kroz jednjak prema usnoj šupljini. Bolest se ogleda spektrom simptoma i znakova koji nastaju  vraćanjem kisjelog sadržaja iz želuca u jednjak, usta i disajne puteve. Razlog zašto je GERB često pručavana bolest  leži u činjenici što osim uloge u erozivnom oštećenju zuba postoji snažna uzročna veza između GERB-a i pojave adenokarcinoma jednjaka te bolesti poput laringitisa, astme, otitisa, sinusitisa i apneje u snu.

Bolest gastroezofagealnog refluksa i oštećenje usne duplje

Kod bolesnika s GERB-om među najčešćim promjenama  u usnoj duplji su promjene na zubima. Zubna erozija jedna je od njih, a definisana je kao oštećenje površine zuba hemijskim procesom odnosno djelovanjem kiselina, bez uticaja bakterija. Učestalo ponavljano izlaganje zuba djelovanju kiseline uzrokuje gubitak zubne strukture, preosjetljivost pa čak i frakturu zuba. Regurgitirani želudačni sadržaj može imati vrijednosti pH ispod 2.0 što je potencijalni uzrok erozije zuba i oštećenja sluznice usne duplje. Osim na tvrdim zubnim tkivima, promjene se mogu ogledati i na sluznici usne duplje u vidu obložene ili atrofične sluznice jezika, ulceracija u usnoj šupljini  i simptoma  pečenja sluznice usne duplje.

Bolest gastroezofagealnog refluksa i karijes

Karijes zuba je bolest koja utiče na 95% svjetske populacije i na različite načine na svakog pojedinca. Četiri su glavna faktora za razvoj karijesa: domaćin i zub, mikroflora, okolina te vrijeme. Zbog asimptomatskog hroničnog toka bolesti, oralne promjene u trenutku dijagnostifikovanja GERB-a mogu biti uznapredovale pa je rano otkrivanje GERB-a ključno za uspješno liječenje kako osnovne bolesti tako i njenih ekstragastričnih manifestacija. Oralni nalaz erozije zuba doktoru dentalne medicine treba biti dijagnostički indikator koji ukazuje na problem povezan s regurgitacijom želučanog sadržaja i prisutan GERB što od njega zahtijeva pravovremenu reakciju i upućivanje bolesnika na dalju gastroenterološku obradu i liječenje. Takođe je dokazano da su pri postavljanju dijagnoze GERB-a od strane gastroenterologa promjene na tvrdim i mekim tkivima usne duplje bile već značajno uznapredovale.

Pacijenti koji boluju od upalnih bolesti želuca i jednjaka trebali bi da povedu posebnu pažnju održavanju oralne higijene i pravovremeno potraže pomoć doktora dentalne medicine zbog prevencije i saniranja problema koji mogu nastati u usnoj duplji.

Ostavi komentar