Među brojnim činiocima, daleko najčešći uzrok bolova u vratu su degenerativne promjene vratne kičme. Bolovi u predjelu vratne kičme mogu se širiti prema jednom ili oba ramena, lopaticama ili prednjoj strani grudnog koša, a praćeni su ukočenošću vrata i ograničenim pokretima vratne kičme.

To stanje nazivamo bolni sindrom vratne kičme (syndroma cervicale). Ako se bolovi iz vrata šire i u jednu stranu glave, mogu se javiti poremećaji vida, šum ili zujanje u ušima, smetnje ravnoteže, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. U tom slučaju riječ je o skupu simptoma koji nazivamo cervikocefalni sindrom (syndroma cervicocephale). Bolovi se mogu širiti i u jednu ili obije ruke, sve do prstiju, može se javiti trnjenje u prstima i duž ruke, smanjena ili povećana osjetljivost kože i gubitak snage u ruci. Tada govorimo o cervikobrahijalnom sindromu (syndroma cervicobrachiale). Sva tri sindroma mogu se javiti kako kod starijih,tako i kod mladih ljudi.

UZROCI BOLOVA NISU SAMO LOKALNOG KARAKTERA

Mogu ih uzrokovati i bolesti udaljenih organa (pankreasa, žučne kese, srca i koronarnih krvnih sudova, pluća, glave). Uzroci mogu biti bolesti živaca (meningitis, neuritisi, radikulopatije, mijelopatije) i tumori. Od ostalih uzročnika treba spomenuti bolesti koštano-mišićnog sistema, degenerativne promjene vratne kičme, sindrome prenaprezanja, fibromialgiju, upalne reumatske bolesti, loše držanje itd.

Degenerativne promjene vratne kičme su daleko najčešći uzrok bolova u vratu. Nasljeđe, složena građa i velika pokretljivost vratne kičme, uz opterećenost težinom glave s jedne i savremenim načinom života s druge strane, razlozi su za nastanak degenerativnih promjena na vratnoj kičmi. Ulogu imaju i svakodnevne mikrotraume, do kojih dovodi sedeći rad s glavom u prisilnom položaju (npr. rad za računarom,vožnja automobilom, višesatno gledanje televizora i neki hobiji). Neprilagođena visina radne površine i stola na radnom mjestu doprinose povećanom naprezanju vratne kičme, kao i nekvalitetan noćni odmor na previsokom ili preniskom jastuku i spavanje na trbuhu.

VAZNO JE PRECIZNO OPISATI BOL

Dijagnoza bolnog sindroma vratne kičme postavlja se tek posle dobro uzete anamneze, kliničkog pregleda i rendgena , a rijetko su potrebni CT (kompjutorizirana tomografija), NMR (nuklearna magnetska rezonancija) i EMNG (elektromioneurografija) gornjih ekstremiteta.

Važne informacije se dobijaju od samog bolesnika: gdje, kada i kako su počeli bolovi, putevi širenja, je li postojao povod za njihovu pojavu (nagli trzaj, trauma), jesu li bolovi počeli naglo ili postupno, koji faktori pojačavaju ili smanjuju intenzitet bolova, kakav je intenzitet bolova (tupi ili oštri – sevajući), jesu li se prije pojavljivale iste tegobe, postoji li trnjenje , boluje li od drugih bolesti, način na koji obavlja svoj posao (sjedeći, stojeći, druga dodatna opterećenja).

RAZLIČITI TERAPIJSKI POSTUPCI

Pristup liječenju vratnoga bolnog sindroma razlikuje se u akutnoj i hroničnoj fazi. U akutnoj fazi, kad su bolovi intenzivni, a vratna kičma ukočena, cilj liječenja je smanjenje bolova i popuštanje mišićnog spazma, odnosno prekinuti začarani krug bol – spazam – bol. To postižemo primjenom lijekova koji djeluju na bolnu i upalnu komponentu procesa I na popuštanje mišićnog spazma. Tokom te faze potrebno je mirovanje vratne kičme. Lokalno se primjenjuje masaža ledom (kriomasaža).

U hroničnoj fazi, kad se smanji intenzitet bolova, a kičma postane pokretljivija, primjenjuju za popuštanje bolova i spazma fizikalna terapija, masaža, elektroterapija i istezanje. Fizikalna terapija podrazumijeva tople obloge, terapijski ultrazvuk koje služe kao uvod u kineziterapiju (terapija pokretom, medicinska gimnastika). Vježbe istezanja, izometričke vježbe za jačanje mišića, rasteretne vežbe i vježbe držanja, sprovode se pod nadzorom fizijatra I fizioterapeuta. Bitno je istaknuti važnost medicinske gimnastike u ponovnom vraćanju i/ili održavanju funkcije vratne kičme.

Edukacija je važna u prevenciji bolova u vratu. Svakodnevno 20-minutno vježbanje održaće mišiće vratne kičme dovoljno snažnima kako bi sačuvali funkciju i ublažili brojne traume kojima je vratna kičma svakodnevno izložena.

Ostavi komentar