Bonviva (ampule, tablete) je lijek koji utiče na smanjenje gubitka koštane mase. Preparat zaustavlja gubitak koštane mase i povećava koštanu masu kod većine žena koje uzimaju ovaj lijek.

Ovaj lijek za osteoporozu, može da smanji rizik od preloma kostiju.

Osteoporoza je bolest koja slabibi stanjuje kosti i koja je karakteristična za žene, posle menopauze.

Kontraindikacije

Lijek Bonviva ne smijete koristiti ako ste alergični na ibandronsku kiselinu ili na neki drugi sastojak Bonvive, ako imate neke probleme sa jednjakom, ako ne možete da stojite ili sjedite uspravno najmanje 1 sat odjednom, ako imate, ili ako ste imali nizak nivo kalcijuma u krvi. Bonviva nije namijenjena djeci i adolescentima.

Doziranje – način upotrebe lijeka Bonviva

Uzimajte Bonvivu isključivo onako kako vam je to propisao ljekar. Uobičajena doza lijeka je jedna tableta mjesečno.

Uzaberite jedan dan u mjesecu koji ćete lako da zapamtite. Popijte tabletu Bonvive minimum šest sati posle posljednjeg obroka. Tabletu treba da progutate sa punom čašom obične vode (minimum 180 ml) .
Tableta se ne pije uz mineralnu vodu, voćni sok ili neki drugi napitak. Tableta se guta cela i ne smije se žvakati, lomiti, ni rastapati u ustima.

U okviru sat vremena posle uzimanja tablete ne smijete da ležite jer, ako ne ostanete u uspravnom položaju, dio lijeka može da se vrati u jednjak. Takodje, ne smijete ništa jesti ni piti ništa sem obične vode. Nemojte piti neke druge lijekove a pošto prodje tih 60 minuta, možete da uzmete svoj prvi jutarnji obrok i napitak. Posle jela, možete da legnete ili uzmete lijekove koji su Vam neophodni.

Tabletu ne uzimajte pred spavanje, niti tokom noći. Važno je da održite kontinuitet i nastavite da uzimate Bonvivu svakog mjeseca, sve dok Vam to propisuje ljekar. Bonviva liječi osteoporozu samo dok se uzima.

Predoziranje: Ako ste uzeli više lijeka Bonviva nego što je trebalo odmah se javite ljekaru i popijte punu čašu mlijeka. Nemojte izazivati povraćanje, i nikako nemojte da ležite jer to može da dovede do iritacije jednjaka.

Ako ste pak zaboravili da uzmete Bonvivu, ne uzimajte duplu dozu da to nadomestite! Takodje, ako niste popili svoju tabletu odredjenog dana ujutru, nemojte je uzimati kasnije tokom tog istog dana. Umjesto toga, ako sljedeća planirana doza dolazi na red za samo 1 do 7 dana, sačekajte dok ne dođe red za narednu dozu i uzmete je a onda potom nastavite sa uzimanjem jedne tabletu jednom mjesečno određenog dana koji ste odabrali.

U slučaju da je sljedeća planirana doza za više od nedjelju dana, tada treba da uzmete tabletu sledećeg jutra a onda, nastavite da uzimate jednu tabletu jednom mjesečno, izabranog dana.
Nikada ne uzimajte dvije tablete Bonvive u istoj sedmici.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Neželjena dejstva tokom primjene lijeka Bonviva mogu biti različite učestalosti. Česta neželjena dejstva su gorušica, loše varenje, dijareja, bol u trbuhu i mučnina. Bonviva može da iritira jednjak.

U slučaju da se jave simptomi: jak bol u grudima, jak bol posle gutanja hrane ili pića, jaka mučnina ili povraćanje, prestanite da uzimati Bonvivu i odmah obavijestite ljekara. Ostala česta neželjena dejstva su ospe, grčevi u mišićima, bolovi u mišićima i zglobovima, i glavobolja.

Prijavljeni su još i simptomi nalik gripu (bolovi, osjećaj neprijatnosti, zamor), koji ipak imaju blag, kratkotrajni karakter i nestaju odmah po uzimanju prve doze.

Povremene nuspojave su vrtoglavica, bol u leđima i problemi sa gasovima.

Rijetka neželjena dejstva su otoci i svrab lica, usana i usta. Ako neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno, javite se ljekaru.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar