Brilique je lijek, antitrombotik, koji djeluje na trombocite koje pomažu u zaustavljanju krvarenja tako što se nakupljaju da bi začepile sitne otvore na krvnim sudovima ako su oštećeni.

Međutim, krvne pločice mogu stvoriti i krvne ugruške u krvnim sudovima srca ili mozga. Ovo stanje može biti opasno jer ugrušak može da zaustavi dotok krvi u potpunosti, pa nastaje srčani ili moždani udar.

Takodje, ugrušak može delimično blokirati krvne sudove do srca – što smanjuje protok krvi i može da uzrokuje bol u grudima.

Brilique tablete smanjuju mogućnost stvaranja krvnog ugruška i primjenjuje se isključivo kod odraslih pacijenata.

Lek Brilique takodje umanjuje vjerovatnoću drugog srčanog ili moždanog udara ili smrti usljed bolesti povezane sa srcem ili krvnim sudovima.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Brilique ako ste alergični na tikagrelor ili neki drugi sastojak lijeka, zatim ako krvarite ili ste nedavno imali unutrašnje krvarenje (krvarenje u želucu, crijevima), ako imate umerenu ili težu bolest jetre.

Brilique ne treba da koristite ni ako koristite sljedeće lijekove: ketokonazol, klaritromicin, nefazodon, ritonavir i atazanavir.
Ne smijete koristiti ovaj lijek ako ste imali moždani udar izazvan krvarenjem u mozgu.

Ako imate zakazanu operaciju (uključujući i stomatološke zahvate), ljekar će možda tražiti da prestanete da uzimate Brilique nedjelju dana prije operacije.

Oprez u primjeni je potreban ako Vam je puls neuobičajeno nizak, a nemate ugrađen uređaj koji stimulira rad srca, u slučaju da patite od astme ili imate probleme s plućima ili teškoće pri disanju i ako imate vrednosti mokraćne kiseline koje su veće od uobičajenih.

Brilique nije namijenjen za djecu ni za adolescente mladje od 18 godina.

Lijek u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se uzimanje leka Brilique ako ste trudni ili to planirate, pa se tokom terapije preporučuje odgovarajuća kontracepcijska zaštita.

Ako pak dojite, pre uzimanja lijeka razgovarajte sa svojim ljekarom koji će utvrditi koristi i rizike od uzimanja lijeka tokom dojenja.

Kako se uzima Brilique – doziranje

Uvjek uzmite ovaj lijek tačno onako kako je to odredio vaš ljekar.

Početna doza je dve tablete u isto vrijeme koja se obino dobija u bolnici. Posle te početne doze, uobičajena doza je jedna tableta od 90 mg dva puta dnevno tokom maksimum godinu dana, osim ako ljekar ne odredi drugačije.

Preporuka je da uzimate Brilique u isto vrijeme svakog dana. Ljekari obično savjetuju da se uzima i acetilsalicilatnu kiselinu. Tabletu možete piti uz obrok ili bez hrane.

Tabletu možete zdrobiti i pomiješati sa vodom, promućkati i odmah popiti.

Predoziranje: Ukoliko ste uzeli veću dozu lijeka Brilique nego što je trebalo, odmah se javite ljekaru.

Ako ste pak zaboravili dozu, uzmite sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme i nemojte uzimati duplu dozu da biste nadomjestili zaboravljenu dozu.

Važno je da ne prestajete sa uzimanjem lijeka bez prethodnog savjetovanja sa doktorom jer, ako prestanete da uzimate lijek na svoju ruku, to može da poveća vjerovatnoću za još jedan srčani ili moždani udar ili rizik od smrti.

Moguće nuspojave

Ovaj lijek može da uzrokuje nuspojave koje se pak neće javiti kod svakog pacijenta. Mogući su znakovi moždanog udara kao što su: iznenadna utrnulost ili slabost ruke, noge ili lica, smetenost, poteškoće u govoru ili razumijevanju, teškoće pri hodanju, gubljenje ravnoteže ili koordinacije, omaglica, jaka glavobolja.

Neka krvarenja su česta nuspojava, ali teško krvarenje može biti opasno po život.

Nedostatak vazduha je česta nuspojava a ako se taj osjećaj pogorša ili traje duže vrijeme, recite to ljekaru.

Često se javljaju modrice, manje često ospe, svrab, oticanje lica, usana i jezika što može biti znak alergijske reakcije.

Ostale neželjene reakcije su: glavobolja, dijareja, omaglica, mučnina, gastritis, zatvor.

Brilique je dostupan u kutijama sa 60 i 180 tableta, u kutijama sa 14, 56 i 168 tableta i u kutiji sa 100×1 tabletom.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

  1. Pozdrav,interesuje me da li postoji brilique 90 mg.manje pakovanje?

Ostavi komentar