Lijek Bromazepam je benzodiazepinski anksiolitik i mišićni relaksans. Uklanja psihosomatske reakcije i stabilizuje neurovegetativni sistem. U manjim dozama smanjuje psihičku napetost, uklanja nemir, tjeskobu, a pritom ne utiče na motornu aktivnost.

Za koliko djeluje ovaj lijek po uzimanju i koliko traje dejstvo bromazepama?
Lijek po pravilu počinje da djeluje relativno brzo pošto se popije, a dejstvo traje od 6 do 8 sati.

Ako se daje u većim dozama ima sedativno i miorelaksantno dejstvo, što je važno pri tretiranju težih neurotskih i psihosomatskih poremećaja. Ovaj lijek podstiče dejstvo prirodnih hemijskih materija u mozgu koje deprimiraju određena područja centralnog nervnog sistema.

Lijek se može izdavati samo uz ljekarski recept. Nalazi se u pakovanjima u kutiji sa 30 tableta po 1,5 mg, zatim u kutiji sa 30 tableta po 3 mg i u kutiji sa 20 tableta po 6 mg.

Upotreba

Bromazepam tablete se koriste kod emocionalnih poremećaja – za stanja napetosti i anksioznost, kod nervoze, uznemirenosti, za spavanje i smirenje.

Upotrebljava se kod funkcionalnih smetnji kardiovaskularnog, respiratornog, gastrointestinalnog i urogenitalnog sistema, zatim kod psihogenih smetnji kao što su psihogene glavobolje, psihogene dermatoze, astma, gastrični i duodenalni ulkus, ulcerozni kolitis.

Koristi se za psihoneuroze i psihogene reakcije koje prate akutni i hronični alkoholizam.

Doziranje i način primjene

Doziranje lijeka je individualno. Prosječna doza za ambulantne bolesnike je 1,5 mg do 3 mg, do 3 puta dnevno. Kod težih oblika bolesti, daje se od 6 mg do 12 mg, 2 do 3 puta dnevno. Terapiju ambulantnih pacijenata treba početi sa najnižom preporučenom dozom, koja se po potrebi povećava do optimalnog djelovanja. Kod dugotrajnog liječenja ovim lijekom, terapija se ne smije naglo prekidati, već doze treba postepeno smanjivati.

Predoziranje

Ako se uzmu veće doze bromazepama, posljedice mogu biti fatalne pa se obavezno odmah javite ljekaru i potražite stručnu pomoć.

Nuspojave i neželjeni efekti

Kod osjetljivih pacijenata, posebno kod većih doza, kao posljedice se mogu javiti blagi umor, pospanost i vrtoglavica, a povremeno slabost mišića i ataksija. Ove nuspojave se mogu izbjeći prilagođavanjem doze. Bromazepam povećava efekat lijekova koji imaju dejstvo na centralni nervni sistem, kao što su barbiturati, drugi trankvilizeri i anksiolitici, antidepresivi, inhibitori monoaminooksidaze. Dugotrajna terapija sa visokim dozama kod predisponiranih pacijenata može izazvati zavisnost.

Blaga neželjena dejstva mogu biti nespretnost ili neravnoteža, letargija, suva usta, mučnina, promjena ritma pražnjenja crijeva. Ako postoje teškoće sa pamćenjem, javite se ljekaru.

Teška neželjena dejstva su vrtoglavica, omamljenost, zamagljen vid, trajna ili jaka glavobolja. Mogu se još javiti i alergijska reakcija, smetenost, potištenost, promjene ponašanja, napadi bijesa, teškoće u koncentraciji, halucinacije, potom, nekontrolisani pokreti tela ili očiju, mišićna slabost, groznica, temperatura ili bol u grlu. Rijetko se javljaju žutica, nizak krvni pritisak, malokrvnost ili smanjen broj trombocita (modrice ili krvarenja nepoznatog uzroka).

Zavisnost i odvikavanje

Nagli prekid terapije ovim lijekom može izazvati simptome odvikavanja, uključujući epileptične napade, razdražljivost, nesanicu, smetenost, mentalnu depresiju, preosjetljivost na bol, buku ili svjetlost, osjećaje sumnje i nepovjerenja. Dozu zato treba postepeno smanjivati i to obavezno pod ljekarskom kontrolom. Produžena upotreba može da dovede do povećanja tolerancije. Organizam se prilagođava benzodiazepinima, pa lijek vremenom postaje manje efikasan. Doza se ne smije povećavati bez konsultovanja sa lejkarom, jer rizik zavisnosti raste sa većim dozama.

Kontraindikacije

Lijek je kontraindikovan kod pacijenata koji su preosjetljivi na benzodiazepine, koji imaju miasteniu gravis i glaukom.

Lijek se ne koristi dok traje trudnoća, posebno u prvom i posljednjem trimestru, za vrijeme dojenja, kod bolesnika sa teškim oboljenjima jetre i bubrega i kod teške insuficijencije funkcije pluća.

Bromazepam i alkohol

Tokom liječenja bromazepamom treba se uzdržavati od konzumiranja alkoholnih pića.

Mjere opreza

Bromazepam se mora uz oprez i postepeno uvodjenje u liječenje koristiti kod liječenja starijih i oslabljenih bolesnika i bolesnika sa organskim promjenama CNS. Između bromazepama i lijekova kao što su neuroleptici, antidepresivi, drugi trankvilizeri i hipnotici postoji sinergizam, pa je i u takvim slučajevima neophodan oprez.

Obavezno obavijestite ljekara ako uzimate bilo koji lijek, uključujući i lijekove koje ste nabavili bez ljekarskog recepta, ako je potrebno da počnete terapiju Bromazepamom.

Uticaj Bromazepama na psihomotorne funkcije

Lijek može uticati na psihofizičke sposobnosti, naročito ako se uzima sa alkoholom ili depresorima CNS. Potrebno je upozoriti bolesnika da za vrijeme uzimanja bromazepama izbjegava upravljanje motornim vozilom ili rukovanje mašinama.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar