Tablete Bromokriptin sadrže istoimenu aktivnu materiju – bromokriptin. Ovaj lijek sprečava izlučivanje hormona prolaktina. Prolaktin je hormon koji stvara prednji režanj hipofize.

Visok nivo prolaktina u krvi može nastati bez nekog određenog razloga, kao posljedica dejstva nekih lijekova, bolesti hipofize ili poremećaja vezanih za hipofizu.

Primjena

Tablete Bromokriptina se koriste i za liječenje bolesti uzrokovanih visokim nivoom hormona prolaktina u krvi, tako što sprečava njegovo prekomjerno lučenje.

Bromokriptin ne utiče na izlučivanje drugih hormona hipofize, međutim, smanjuje nivo hormona rasta u krvi kod bolesnika sa akromegalijom. Zato se ove tablete koriste za liječenje akromegalije, bolesti koja se javlja kao posljedica prevelikog lučenja hormona rasta, što se karakteriše nesrazmjernim povećanjem na primjer donje vilice, šaka, stopala, ušiju ili nosa.

Bromokriptin pojačava stvaranje dopamina u centralnom nervnom sistemu pa se primjenjuje u liječenju Parkinsonove bolesti. Parkinsonova bolest se karakteriše manjkom dopamina u nekim djelovima centralnog nervnog sistema. Dopamin ima vrlo važnu ulogu u koordinaciji (usklađivanju) pokreta. Kod bolesnika s Parkinsonovom bolešću, tablete Bromokriptina smanjuju tremor (drhtanje), rigidnost (ukočenost), diskineziju (poremećaj u hodu i u koordinaciji motoričkih funkcija) i posturalne smetnje (smetnje održavanja uspravnog položaja tijela).

Bromokriptin i menstrualni ciklus

Bromokriptin normalizuje rad jajnika, odnosno endokrini odnos između njih i žlezde hipofize, zbog čega se koristi i u liječenju poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena.

Tablete Bromokriptina se koriste još u liječenju:

– bolesnika s visokim nivoom hormona prolaktina u krvi što uzrokuje smanjenu aktivnost polnih žlijezda pa su posljedice toga neplodnost, impotencija , poremećaj lučenja mlijeka.

Bromokriptin i dojenje

Koristi se kod žena nakon porođaja ili pobačaja za prestanak dojenja odnosno , kada treba iz zdravstvenih razloga spriječiti laktaciju. Bromokriptin se još upotrebljava:

 • Kod upala mliječnih žlijezda koje najčešće nastaju kod dojenja, ali mogu nastati nezavisno od trudnoće ili porodjaja kada se upotrebljava za sprečavanje stvaranja mlijeka u žlijezdama.
 • Kod bolesti dojki ili bolnih dojki u nekim fazama menstruaclnog ciklusa .
 • Kod benignih (dobroćudnih) tumora hipofize što uzrokuje prekomjerno lučenje prolaktina .
 • Kod akromegalije, i Parkinsonove bolesti.

Druge indikacije

Malo je podataka o djelotvornosti bromokriptina u liječenju premenstrualnih simptoma i benigne (dobroćudne) bolesti dojki, zbog čega se njegova primjena u tim stanjima ne preporučuje.

Kontraindikacije

Tablete Bromikriptin se ne smijju koristiti kod:

 • bolesnika preosjetljivih na bromokriptin ili na druge pomoćne materije u lijeku,
 • bolesnika preosjetljivih na ergot-alkaloide ,
 • bolesnika s nekontrolisanom hipertenzijom (visok krvni pritisak) ,
 • u trudnoći kod trudnica s hipertenzijom (visok krvni pritisak) uključujući eklampsiju i preeklampsiju ,
 • bolesnica s hipertenzijom (visok krvni pritisak) nakon porodjaja i u puerperijumu (period nakon porodjaja u trajanju do 6 nedjelja) ,
 • bolesnika s koronarnom bolešću , postojećom bolesti srčanih zalistaka ili sa drugim teškim bolestima kardiovaskularnog sistema,
 • bolesnika sa potvrđenom srčanom valvulopatijom (bolest srčanih zalistaka) kod kojih je potrebno dugotrajno liječenje bromokriptinom ,
 • bolesnika koji ima ili je imao ozbiljne psihičke poremećaje.

Preosjetljivost (alergija) znači da su se pri uzimanju lijeka pojavili neki ili svi od navedenih znakova: kožni osip, svrab kože, oticanje udova, lica, usana, jezika i/ili grla zbog kojih bolesnik teško guta ili diše. U tom slučaju treba hitno potražiti pomoć ljekara.

Upozorenja i mjere opreza

Prije početka liječenja, upoznajte Vašeg ljekara sa svim zdravstvenim tegobama koje ste imali ili ih imate. Upozorite ljekara i ako imate ili ste imali čir u probavnom sistemu.

Ako primijetite probavne smetnje ili krvarenje iz probavnog sistema tokom liječenja, odmah obavijestite ljekara, koji će, ako je potrebno, prekinuti primjenu ovih tableta.

Pošto se nekada, naročito u prvima danima terapije može javiti hipotenzija (niski krvni pritisak) koja može uzrokovati smanjenu pažnju, budote oprezni pri upravljanju vozilima i/ili rada sa mašinama.

Ljekar će vjerovatno kontrolisati Vaš pritisak posebno u prvim mjesecima liječenja.

Primjena bromokriptina može biti praćena pospanošću i pojavama iznenadnog sna, naročito kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću. Iznenadni san se vrlo rijetko javlja, ali ako se pojavi, nemojte voziti i raditi na mašinama.

Kod pacijenata koji pri dugotrajnom liječenju uzimaju velike doze bromokriptina postoji povećana opasnost nastanka fibroze (stvaranje vezivnog tkiva). Zato će prije početka dugotrajnog liječenja bromokriptinom, ljekar provjeriti funkcije srca, pluća i probavnog sistema.

Kod nekih bolesnika, posebno kod onih koji su duže vreme uzimali velike doze bromokriptina, primijećeni su pleuralni i perikardijalni izlivi, pleuralna i plućna fibroza i konstriktivni perikarditis.

Kod malog broja bolesnika, primijećena je i retroperitonealna fibroza čiji su simptomi bolovi u leđima, oticanje donjih udova i smanjena funkcija bubrega. Ako primetite neke od ovih simptoma odmah obavijestite ljekara.

Takodje, obavijestite svog ljekara ako primijetite, ili ako neko iz Vaše blizine primijeti pojavu impulsa ili neodoljivih poriva da se ponašate na neobičan način ili da ne možete odoljeti nagonu, želji ili iskušenju da sprovedete određene radnje koje bi mogle naštetiti Vama ili drugima. Takvo ponašanje je poznato pod nazivom poremećaj kontrole impulsa, a može uključivati zavisnost od kockanja, preterano uzimanje hrane, neobično jake polne porive, ili učestalo razmišljanje o polnim odnosima. Ljekar će u tim slučajevima prekinuti liječenje ovim lekom.

Nuspojave i neželjena dejstva kod žena nakon porođaja

U rijetkim slučajevima, kod žena nakon porođaja koje su uzimale ove tablete zbog sprečavanja laktacije primijećene su ozbiljne nuspojave, uključujući hipertenziju , infarkt miokarda (srčani udar), napade padavice, moždani udar ili psihičke poremećaje. Kod nekih bolesnica, teške glavobolje i/ili prolazni poremećaji vida prethodili su napadima padavice ili moždanom udaru.

Poseban oprez je potreban kod bolesnica koje istovremeno uzimaju ili su nedavno uzimale lijekove koji mogu uticati na krvni pritisak.

Sigurnost i djelotvornost upotrebe bromokriptina kod osoba s bolestima srca i kardiovaskularnog sistema ili sa bolestima jetre i bubrega još nije potvrđena. Poseban oprez je potreban i u liječenju bolesnika s Raynaudovim sindromom. Kod bolesnika s tumorom hipofize treba pažljivo pratiti promjene veličine tumora. Ako se tumor i dalje širi u obzir se mora uzeti hirurški način liječenja.

Djeca i adolescenti

Sigurnost i djelovanje leka bromokriptina kod djece potvrđena je samo kod djece starije od 7 godina s prolaktinomom (tumor hipofize) i akromegalijom.O primjeni bromokriptina kod dece mlađe od 7 godina ima vrlo malo podataka. Nisu ustanovljene razlike u nuspojavama kod odraslih osoba i adolescenata ili djece, iako mlađa djeca mogu biti osjetljivija na nuspojave.

Starije osobe

Zbog učestalijeg slabljenja jetrene, bubrežne i srčane funkcije, kao i prisutnosti drugih bolesti i istovremene upotrebe drugih lijekova, kod starijih pacijenata, ljekar će pažljivo odrediti doziranje leka Bromokriptin.

Pošto tablete sadrže butilhidroksianizol, može nadražiti oči, kožu i sluznice. Ako ne podnosite neke vrste šećera, posavjetujte se s ljekarom prije nego što počnete da uzimate ovaj lijek. Vještačka boja iz tableta takodje može uzrokovati reakcije preosjetljivosti.

Tablete sadrže još i laktozu pa bolesnici s nasljednim bolestima kao što su nepodnošenje galaktoze, manjak laktaze ili malapsorpcija glukoze/galaktoze ne bi smeli da koriste ovaj lijek.

Tablete takodje nisu preporučujljive osobama koje su na dijeti s malim unosom soli.

Bromokriptin i drugi lekovi

Obavestite lekara ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji drugi lek, pa i ako ste ga kupili bez recepta, jer neki lekovi mogu uticati na delovanje drugih lekova pa i Bromokriptina.

Kako se pije Bromokriptin

Tablete treba uvjek uzimati s hranom. Tokom liječenja se ne preporučuje konzumiranje alkoholnih pića. Bromokriptin i alkohol mogu smanjiti podnošljivost lijeka.

Tablete se mogu prepoloviti. Lijek treba uzimati tačno onako kako Vam je preporučio ljekar. Doza koju Vam je propisao ljekar zavisi od bolesti, od Vaše reakcije na liječenje i od drugih lekova koje istovremeno uzimate.

Ne smijete uzeti dozu veću od 30 mg na dan, budući da je to najveća dozvoljena dnevna doza.

Trudnoća i dojenje

Kod bolesnica koje žele da ostanu u drugom stanju, kao i kod onih kod kojih je dokazana trudnoća, primjenu tableta treba odmah prekinuti, osim ako je zbog zdravstvenih razloga potrebno nastaviti liječenje. Pošto ovaj lijek sprečava stvaranje i izlučivanje mlijeka, ne treba se davati majkama koje žele da doje.

Primjena lijeka kod žena može imati uticaj na neke procese kao što je ovulacija a može i povećati plodnost, pa je potrebno obratiti pažnju na adekvatnu kontracepciju.

Ako ste uzeli previše tableta odjednom, odmah se obratite ljekaru. Ako ste propustili dozu, ne duplirajte sljedeću!

Nemojte da prestajete sa terapijom na svoju ruku već samo u konsultaciji sa ljekarom.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar