Virusne infekcije mogu da izazovu oštećenje na ćelijama disajnih organa. Pojedini virusi su toliko jaki da “sljušte” sluzokožu bronhija, a uz terapiju je obavezno mirovanje

Osim virusa gripa, kojim je već inficirano više desetina hiljada ljudi, u cirkulaciji su i brojni drugi respiratorni virusi. Pojedini su toliko zarazni da mogu da izazovu oštećenje na ćelijama disajnih organa što najčešće dovodi i do pojave bakterija, odnosno bronhitisa, bronhopneumonije i upale pluća, upozoravaju ljekari.

Pulmolog profesor dr Tatjana Radosavljević, iz ordinacije “Tara-Md”, kaže da ovakvi virusi mogu da uzrokuju komplikacije i kod najotpornijih osoba, dok kod onih sa slabijim imunološkim odgovorom i kod hroničnih bolesnika i oni manje “opasni” dovode do problema:

“Pojedini virusi su toliko jaki da “sljušte” sluzokožu bronhija, zbog čega dolazi do njihove preosjetljivosti i pojave bronhitisa. U tom slučaju riječ je o virusnoj upali bronhija, a nije rijetka ni atipična virusna pneumonija, koja na rendgenu može da bude jako velika, ali da je ni najbolji ljekar ne čuje slušalicama. Zbog toga je kod dugotrajne temperature i kašlja potrebno da se uradi snimak pluća.”

Uz lečenje je neophodno mirovanje, pa profesorka Radosavljević napominje da je najčešća greška da se virusna infekcija “preleži” na nogama:

“Bronhitis treba liječiti mirovanjem, uz lijekove sedam do 10 dana, a upalu pluća minimum dvije nedjelje, uz intenzivnu terapiju. Idealno bi bilo da ukoliko je ispljuvak promijenjene boje ili ima neugodan miris i jako je gust da se pošalje na bakteriološku analizu. Međutim, ljekar najčešće propisuje injekcije ili antibiotike u tabletama prema iskustvu, jer bolest ne može da čeka nalaz.”

U slučaju čestih bronhitisa neophodno je da se uradi mjerenje kapaciteta pluća spirometrijom, dok uporne upale pluća zahtijevaju odlazak na skener.

KADA NA RENDGEN PLUĆA

Profesorka dr Tatjana Radosavljević kaže da su indikacije za rendgen pluća obavezne u sljedećim situacijama:

  • Kada pregled stetoskopom ukazuje na moguću upalu pluća;
  • Ukoliko poslije pada temperature, poslije nekoliko dana temperatura ponovo skoči;
  • Ukoliko kašalj traje dvije nedjelje;
  • Kada postoje respiratorni simptomi, a u laboratorijskim analizama postoji povišen “CRP-C reaktivni protein” koji ukazuje na postojanje infekcije u organizmu i mnogo se prije povisi nego sedimentacija;
  • Ukoliko pacijent iskašljava krv; Ukoliko se posumnja na virusnu upalu pluća.

Novosti

Ostavi komentar