Brufen je je nesteroidni protivpalni lijek koji ublažava bol i smanjuje upale. Brufen tablete namijenjene su liječenju: reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, osteoartritisa i drugih nereumatoidnih artropatija, zatim kod vanzglobnih reumatskih bolesti (burzitis, kapsulitis, tendosinovitis, tendinitis, bol u donjem dijelu leđa), kod ozljeda mekih tkiva, protiv bolova kod uganuća i nategnuća, upale mišića, kod blagih do srednje jakih bolova različitog porekla: menstrualni bolovi (ali samo u konslultaciji sa ljekarom) kod zubobolje i postoperativne boli, dismenoreje, za glavobolju i migrenu, mamurluk... Njegovo dejstvo koje ublažava upale, omogućava da se koristi za temperaturu, posebno kod mladje populacije kao sirup za djecu.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Brufen ako ste ranijeimali alergijsku reakciju na brzufen, na neki od pomoćnih sastojaka lijeka ili na neki drugi nesteroidni protivpalni lijek (npr. Aspirin), zatim ako imate ili ste imali čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, ako ste nekada imali krvarenje iz probavnog sistema i imate sklonost ka krvarenju i u slučaju da bolujete od težih srčanih bolesti.

Oprez pri primjeni Brufena je potreban ako imate poremećaj rada jetre, bubrega ili srca, ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti, imate bronhijalnu astmu ili drugu alergijsku bolest.

Oprezno primjenjujte Brufen i u slučaju da uzimate acetilsalicilatnu kiselinu u dnevnim dozama većim od 75 mg ili neki drugi lijek protiv bolova.

Oprez je potreban i ako ste imali srčani ili moždani udar, imate tešku bolest srca, povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, povišen nivo holesterola u krvi ili pušite. Rizik od srčanog ili moždanog udara može biti povećan ako uzimate velike količine Brufena u dužem vremenskom periodu. Najbolje je uzimati najmanju količinu lijeka u što kraćem vremenskom periodu. Oprezno sa Brufenom i u slučaju da imate bolest vezivnog tkiva ali i ako ste stariji od 65 godina jer kod starijih pacijenata postoji veća mogućnost za nuspojave.

Brufen tablete sadrže neke pomoćne materije, pa ako ste alergični na neke od njih, posavjetujte se sa ljekarom.

Brufen tokom dojenja i u trudnoći

Ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite, kao i posle porodjaja, pre upotrebe Brufena, posavjetujte se sa ljekarom. Brufen spada u lijekove koji mogu dovesti do prolaznog smanjenja plodnosti kod žena ali taj učinak nestaje sa prestankom uzimanja Barufena.

Ipak, ako imate problema sa začećem, obratite se ljekaru prije uzimanja ovog lijeka.

Brufen i drugi lijekovi

Obavijestite ljekara ako uzimate neke lijekove ili ste ih nedavno uzimali, računajući i one koje ste nabavili bez recepta, naročito ako koristite druge lijekove za ublažavanje bolova i snižavanje povišene tjelesne temperature.

Takodje, recite Vašem ljekaru ako uzimate i antihipertenzive, diuretike, antikoagulanse ili antitrombotike, glikozide digitalisa, kolestiramin, kortikosteroide, sulfonilureju, fenitoin, litijum, lijekove za liječenje depresije, metotreksat, ciklosporin ili takrolimus, mifepriston, zidovudin, kinolonski antibiotik ili aminoglikozid, vorikonazol ili flukonazol i biljne preparate na bazi Ginko Bilobe.

Uzimanje hrane i pića sa Brufen tabletama

Brufen možete uzimati sa hranom ili posle jela sa dosta tečnosti, kako biste spriječili probavne smetnje. Ne preporučuju se u kombinaciji Brufen i alkohol.

Upravljanje vozilima i mašinama

Neželjena dejstva poput omaglice, umora, pospanosti i poremećaja vida, moguće su posle primjene lijeka, pa u tom slučaju nemojte voziti ili upravljati mašinama.

Doziranje

Uzimajte Brufen onako kako Vam je ljekar to propisao.

Uobičajene doze kod odraslih:

Kod reumatskih bolesti: 1200-2400 mg na dan u 3 ili 4 jednake doze.

Kod blage do umerene boli: 400 mg na 4-6 sati.

Kod dismenoreje: 400 mg nasvaka 4 sata.

Maksimalna dnevna doza leka kod odraslih je 2400 mg.

Doziranje kod djece

Preporučena dnevna doza kod djece je 20 mg/kg telesne mase, podijeljeno u više pojedinačnih doza.

Ne preporučuje se primjena Brufena kod djece s masom manjom od 7 kilograma.

Ako ste uzeli više Brufena nego što je trebalo, odmah se obratite svom ljekaru ili u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako ste propustili jednu dozu učinite to čim se sjetite, osim ako se već približilo vrijeme za sljedeću dozu. U tom slučaju izostavljenu dozu nemojte uopšte uzeti.

Nikad nemojte duplirati dozu kako biste nadoknadili propušteno.

Moguća neželjena dejstva

U slučaju pojave sljedećih neželjenih efekata, prestanite liječenje Brufenom i javite se ljekaru:

Jaka glavobolja, povišena temperatura, ukočenost vrata, preosjetljivost na svjetlost, krvava ili vrlo tamna stolica, povraćanje krvi ili tamnih komadića.

Moguća je pojava i drugih neželjenih efekata:

  • Neobjašnjiva bol u stomaku, loša probava, gorušica, mučnina, povraćanje, žuta koža ili beonjače, svrab, osip po koži, pojava modrica, kratak dah, zviždanje u plućima, jaka grlobolja s povišenom tjelesnom temperaturom, zamućen vid, slušna ili vidna priviđenja i zadržavanje tečnosti.
  • Krvni poremećaji, tegobe s bubrezima i/ili jetrom kao i teške kožne reakcije mogu se takodje javiti ali rijetko. Vrlo rijetko je moguća je pojava aseptičkog meningitisa.

Ostale nuspojave uključuju glavobolju, halucinacije, omaglicu, trnjenje u rukama i nogama, zujanje u ušima, proliv, zatvor, gasove, umor, malaksalost, promjene raspoloženja, osjetljivost na sunčevu svjetlost, depresiju i zbunjenost.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar