Naučnici sa tri američka univerziteta iskoristili su sistem prenosa tečnosti kroz lišće da stvore srčano tkivo na listu spanaća.

Oni su prvo potpuno uklonili biljne ćelije sa listova koristeći deterdžent dok im nije ostala providna mreža žila od celuloze koje čine vaskularni sistem. Zatim su njih iskoristili kao „kalup“ u koji su ubrizgali tečnost sa mikroskopskim česticama plastike i živim ćelijama srca, koje su stvorile tkivo.

Uspješan eksperiment otvorio je vrata za sprovođenje bioinžinjeringa na hiljadama drugih biljaka kako bi se stvorila razna tkiva za transplantaciju.

“List spanaća pogodan je za gustu vaskularnu mrežu, poput one na srcu, dok se biljke sa debelom šupljom stabljikom poput “Impatiens capensis” mogu iskoristiti za izradu arterija. Takođe, vaskularne kolone drveta mogu da se iskporiste za konstruisanje kostiju zbog svoje snage i geometrije”, navode nove mogućnosti autori studije.

Ovaj postupak ne samo da je potpuno bezbjedan po ljude, zato što je baziran na celulozi, nego i po životnu sredinu zato što omogućava održivo uzgajanje pojedinih vrsta u velikoj količini, prenosi “Science daily”.

S obzirom na pouzdanost rezultata u budućnosti bi, prema naučnicima, trebalo da bude moguće izrađivati kompleksna tkiva u velikom broju slojeva, na različitim listovima, koja bi se kasnije presađivala na pacijente.

Ostavi komentar