U Crnoj Gori su, prema posljednjim podacima Monstata, u 2015. dvije djevojčice mlađe od 15 godina rodiledijete, dok su njih 56 koje su imale od 15 do 17 godina postale majke.

Da li je i koliko bilo porođaja maloljetnica u ovoj i prošloj godini, Pobjeda nije uspjela da dobije odgovor od Kliničkog centra.

Slučaj trinaestogodišnjakinje iz Srbije, koja je nedavno rodila zdravu djevojčicu, aktuelizovao je problem maloljetničkih trudnoća, ali prije svega rano stupanje maloljetnika u seksualne odnose, bez prethodno stečenog znanja o odgovornosti i zaštiti tokom njih, što često za rezultat ima neželjene posljedice, a jedna od njih svakako je trudnoća.

Sagovornici Pobjede saglasni su da su najmlađi u današnje vrijeme „bombardovani“ informacijama sa svih strana, često pogrešnim, zato smatraju da roditelji treba da prevladaju neprijatnost i sa djecom na vrijeme razgovaraju o seksualnosti.

Socijalna radnica Dijana Popović Gavranović kaže da će generacijski jaz između djece i roditelja uvijek postojati, ali i nastojanje da se on prevaziđe kada se roditelji sjećaju da su i sami prošli neke greške u mladosti, pa žele da podrže svo ju djecu.

„Bez toga roditelji uglavnom pričaju o trudnoći, zastrašujući djecu, ne uključuju ih u razgovor o partnerskim, seksualnim odnosima, zaštiti od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti, a najmanje se priča o anatomiji i funkcionisanju tijela muškarca i žene“,  kazala je ona.

Seksualne aktivnosti, prema mišljenju Popović-Gavranović, djeca najčešće čuvaju u tajnosti, pa je to razlog što se maloljetničke trudnoće uglavnom kasno otkriju, a to, smatra ona, može ugroziti fizičko i psihičko zdravlje trudnice, razvoj ploda i život novorođenčeta.

„Ipak, kada se trudnoća desi, na roditeljima je da prihvate svoje dijete i njegov izbor, bez obzira na neslaganje. Treba da pokažu da brinu i da im je stalo do njega, da će ga zaštititi, odvesti na ljekarski pregled i donijeti najbolju odluku uvažavajući djetetovo mišljenje“, ističe Popović-Gavranović.

A da li su trudnoće kod maloljetnica dosta problematičnije nego kod zrelih žena i može li rana trudnoća ostaviti zdravstvene posljedice na djevojku i ponovnu mogućnost rađanja, ginekolog dr Nikola Stanišić kaže da su posljedice ipak mnogo veće na psihičko, nego na fizičko zdravlje.

Ono što je karakteristično je to da se ove trudnoće, zbog fizičke nezrelosti tih djevojčica dovršavaju operativnim putem (carskim rezom), kazao je on.

Stanišić  je mišljenja da se maloljetnice koje zatrudne danas ipak češće odlučuju na abortus nego na rađanje. U svojoj dugogodišnjoj praksi, kako kaže, nije naišao na maloljetnu trudnicu koja je željela da prati trudnoću.

„Relativno dugo radim ovaj posao i ne mogu da kažem da sam se nešto previše susretao sa trudnoćama kod maloljetnica. U posljednjih desetak godina one su se javljale na vrijeme, ali su tražile prekid trudnoće. Prije ovog perioda, uglavnom su se javljale u poodmakloj trudnoći. Mislim da je tu zakazala kontrola roditelja, konkretno majke koja mora da isprati svako dobijanje ciklusa svoje ćerke. A, ako ciklus izostane, mora da se pođe do ginekologa da se vidi razlog izostanka“, kazao je dr Stanišić.

CdM

Ostavi komentar