Sjedite li uspravno? Vjerovatno ne, ako ćemo vjerovati statistikama jer su posljednjih godina bolovi u leđima jedan od najčešćih razloga posjeta ljekaru i najčešći razlog izostanka s posla osoba starijih od 35 godina

Oni koji žive s bolovima u donjem dijelu leđa, odnosno lumbagom, isprobavaju različita pomagala, tablete i preparate, ali sve je više istraživanja koja pokazuju da rješenje može biti jeftinije, prirodnije i jednostavnije. I dugoročno!

1. Motivišite se za vježbanje

Istraživanja pokazuju da redovno bavljenje fizičkom aktivnošću može da spriječi  nastanak bolova u donjem dijelu leđa za 35 posto. To se odnosi na vježbe koje su ciljano osmišljene za poboljšanje fleksibilnosti i posture te za povećanje snage srednjeg dijela tijela.

2. Analizajte svoje držanje

Ako imate hronične bolove a još niste otišli kod ljekara, možda je vrijeme za fizioterapijski pregled, pogotovo ako ne zadovoljavate sljedeći opis pravilne posture. Gledajući ispravno držanje u profilu, linija uha bi trebalo da prođe kroz otprilike središte ramena, karlice, i na kraju da prođe kroz središte gležnja. Karlica bi trebalo da bude u neutralnom položaju (nagnuta ni naprijed ni natrag), grudni dio kičme  blago povijen, a lumbalna i vratna blago uvučena tako da leđa otkrivaju izduženo slovo ‘S’. Lopatice moraju biti simetrične i paralelne s kičmom te razmaknute jedna od druge oko 4 prsta.

3. Priuštite masažu

Ako vas bolovi muče već neko vrijeme, probajte tehnike manualne terapije koje se koriste u liječenju hronične krstobolje, a uključuju masažu vezivnog tkiva, mobilizaciju zglobova te terapijsku masažu.

4. Budite skeptični

Proizvodi za koje tvrde da preveniraju bolove u leđima, poput ortopedskih stolica, pojaseva ili obloga imaju malo  utemeljenih naučnih dokaza koji idu u prilog njihovoj djelotvornosti. Marketinške tvrdnje uzmite s velikom dozom opreza i takve proizvode kupujte isključivo po preporuci osoba kojim vjerujete – ljekara ili fizioterapeuta

Ostavi komentar