Četvrta osoba umrla je od novog tipa koronavirusa u Kini, saopštile su jutros lokalne vlasti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) održaće sjutra sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve zbog epidemija koronavirusa u Kini.

U Vuhanu, gdje je zabiljeležen i prvi slučaj, preminuo je 89-godišnjak.

Više od 200 ljudi je zaraženo.

U epidemiji je juče potvrđen prenos s čovjeka na čovjeka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže i na većem prostoru.

Očekuje se da Svjetska organizacija donese odluku da li je epidemija smrtonosnog virusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

To se navodi u saopštenju SZO, koje je objavljeno nakon što se virus, koji je prvi put otkriven u gradu Vuhan gdje je zaraženo skoro 200 osoba, proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj kada je otkriveno da ima zaraženih i van granica Kine, prenesi Rojters.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prethodno je potvrdila da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja, prenijela je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

Džong Nanšan, stručnjak za respiratorne bolesti i šef tima zdravstvene komisije koji istražuje epidemiju, potvrdio je da su dva slučaja zaraze u kineskoj provinciji Guangdong nastala prenošenjem s čovjeka na čovjeka.

Kina je potvrdila ukupno 217 slučajeva koronavirusa na svojoj teritoriji, koji su prvi put otkriveni u centralnom gradu Vuhan.

Ostavi komentar