Ciprofloxacin je antibiotik iz grupe flourohinolona. Lijek djeluje tako što ubija odredjene bakterije koje su uzrok infekcije. Kod odraslih, Ciprofloxacin se primjenjuje za liječenje infekcija disajnih puteva, infekcija uha ili sinusa koje dugo traju ili se ponavljaju, za liječenje infekcija mokraćnih puteva, u liječenju infekcija testisa, za liječenje infekcija genitalnih organa kod žena, kod liječenja infekcija gastrointestinalnog trakta i infekcije trbuha, potom za liječenje infekcija kože i mekih tkiva, za liječenje infekcija kostiju i zglobova, infekcija kod pacijenata koji boluju od neutropenije.

Ove tablete se koriste i za sprečavanje infekcija čiji je izazivač bakterija Neisseria meningitides, kod izloženosti udisanju antraksa.

Možda će Vam ljekar propisati dodatni antibiotik, ako imate tešku infekciju ili ako je uzrok infekcije više od jednog tipa bakterija.

Ciprofloxacin se može koristiti i za djecu i kod adolescenata, ali pod medicinskim nadzorom, i to za liječenje ovih bakterijskih infekcija: infekcije pluća i bronhija kod djece i adolescenata koji imaju cističnu fibrozu, kod komplikovanih infekcija mokraćnih puteva i bubrega, kod izloženosti antraksu.

Kontraindikacije

Ciprofloxacin ne smijete koristiti ako ste alergični na ciprofloksacin ili na bilo koji drugi antibiotik iz grupe hinolona.

Obavestite ljekara prije primjene ovog antibiotika ako ste ranije imali probleme sa bubrezima, ako imate epilepsiju ili neurološke poremećaje, u slučaju da ste ranije imali probleme sa tetivama tokom liječenja antibioticima, ako patite od mijastenije gravis ili imate poremećaje srčanog ritma.

Nuspojave – neželjeni efekti

Česta neželjena dejstva si mučnina, proliv i bolovi u zglobovima kod djece.

Povremena neželjena dejstva su gljivične superinfekcije, visoka koncentracija eozinofila, gubitak apetita, preterana aktivnost ili uznemirenost, glavobolja, vrtoglavica, problemi sa spavanjem ili poremećaji ukusa, povraćanje, bol u stomaku, problemi sa varenjem, gasovi, osip, svrab ili koprivnjača, bolovi u zglobovima kod odraslih…

Prijavljena su i sljedeća neželjena dejstva: oslabljena funkcija bubrega, bolovi u mišićima i kostima, astenija ili groznica, povećanje nivoa enzima alkalne fosfataze u krvi.

Rijetko se javljaju zapaljenje crijeva, promjene u krvnoj slici, povećanje ili smanjenje broja krvnih pločica, alergijska reakcija, oticanje ili brzo oticanje kože i sluznica, povećanje nivoa šećera u krvi, zbunjenost, dezorijentacija, reakcije uznemirenosti, čudni snovi, depresije, ili halucinacije – trnci i žmarci, neobična osjetljivost na draženje čula, smanjena osetljivost kože, tremor, konvulzivni napadi…

Veoma rijetka neželjena dejstva su hemolitička anemija, agranulocitoza i depresija kostne srži, teške alergijske reakcije…

Kažite svom ljekaru ako uzimate sljedeće lijekove: varfarin, probenecid, metotreksat, teofilin, tizanidin, klozapin, ropinirol, pentoksifilin, kofein. Neki lijekovi smanjuju dejstvo lijeka kao što su suplementi minerala koji sadrže kalcijum, magnezijum, aluminijum ili gvožđe. Ako je neophodno da ih uzimate, lijek Ciprofloxacin popijte dva sata prije ili minimum 4 sata nakon uzimanja takvih preparata.

Ciprofloxacin i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Ciprofloxacin u trudnoći i dojenje

Ciprofloxacin ne treba koristiti tokom trudnoće. Takodje, Ciprofloxacin se ne primjenjuje tokom perioda dojenja jer se izlučuje u majčino mlijeko i može biti štetan za bebu.

Doziranje

Uobičajeno doziranje Ciprofloxacina je jedna tableta od 250 mg, 500 mg ili 750 mg dva puta dnevno. Liječenje obično traje od pet do 21 dan, ali nekada i duže.

Progutajte tablete sa dosta tečnosti i nemojte ih žvakati. Najbolje je da lijek uzimate svakog dana u isto vrijeme.

Tablete možete uzimati sa jelom ili između obroka. Nemojte uzimati ovaj lijek sa mlečnim proizvodima kao što su mlijeko ili jogurt niti uz voćne napitke koji su obogaćeni mineralima.

Tokom liječenja Ciprofloxacinom, važno je da pijete dosta tečnosti.

Predoziranje: Ako ste uzeli više lijeka Ciprofloxacin nego što je trebalo odmah se javite za pomoć ljekaru.

Ako ste zaboravili da uzmete lijek, popijte dozu što prije, a potom nastavite uobičajenim rasporedom, ali ako je ostalo malo vremena do naredne doze, nemojte uzimati onu preskočenu nego nastavite kao i obično. Nikada ne duplirajte dozu da bi ste nadoknadili preskočenu.

Važno je da liječenje sprovedete do kraja, čak i ako se počnete osjećati bolje. Ako prestanete sa terapijom, infekcija možda neće biti skroz izliječena.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar