Rano otkrivanje helikobakter pilori i nove terapije u posljednjih 20 godina dovele su do smanjenja broja pacijenata sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Čir na dvanaestopalačnom crijevu u 95 odsto slučajeva uzrokovan je djelovanjem helikobater pilori, dokazale su naučne studije. Ali ako se sa terapijom počne na vijreme, rizik da se čir ponovo javi je veoma mali, pa ljekari zato kažu da je ovo bolest koja polako nestaje.

Profesor doktor Miodrag Krstić, gastroenetrolog u Kliničkom centru Srbije, objašnjava da je helikobater pilori kao i kod čira na dvanaestopalačnom crijevu, uzročnik pojave čira na želucu, i to u čak 70 odsto slučajeva. Međutim iako se učestalost čira izazvanog helikobakterijom drastično smanjila zbog dobre terapije antibioticima, neželjena dejstva lijekova na digestivni trakt i dalje su drugi njegov uzročnik i to kod 30 odsto pacijenta.

“Uzročnici su lekovi koji se najčešće i daju pacijentima: za saniranje posljedica srčanih bolesti i šloga, kao što su aspirin, antiflamatorni i antiagregacioni ljekovi, antikoagulansi, pa čak i nove generacije ljekova za liječenje depresije”, kaže dr Krstić. “Jedan od najčešćih komplikacija koju oni mogu da izazovu je iznenadno krvarenje iz digestivnog trakta. Zato je važno da za svakog pacijenta provjerimo faktore rizika i da li određeni lijek može da izazove neželjena dejstva”.

Simptomi koji ukazuju na prisutnost helikobater pilori u organizmu su dispepsija, bol i nelagodnost u gornjem dijelu trbuha ispod grudne kosti, zatim mučnina i neprijatan zadah iz usta. Čim se pojave ovi simptomi trebalo bi uraditi testove kako bi se na vrijeme krenulo sa odgovarajućom terapijom, i smanjio rizik od pojave čira na dvanaestopalačnom crijevu ili želucu.

“Prisustvo bakterije može da se otkrije pomoću invanzivnih i neinvanzivnih testova”, objašnjava dr Krstić. “Invanzivni test podrazumijeva gastroskopiju tokom koje se dolazi direktno do sluzokože želuca i uzimaju se uzorci. Neinvanzivni su izdisajni test i test iz stolice, i oni su pouzdani za dokazivanje prisustva bakterije, ali i njenog uspješnog izlječenja”.

Iako su veoma popularni testovi iz krvi, doktor Krstić kaže da njih ne treba raditi jer su neprecizni i imaju nedozvoljeno visok procenat pogrešnih rezultata.

“Posebno ih ne treba koristiti u procjeni uspješnosti liječenja helikobakter pilori, jer antitijela ostaju pozitivna u krvi i do 10 godina posle uspješnog izlječenja. Ona predstavljaju imunološku memoriju ali ne govore o trenutnoj prisutnosti infekcije, i zbog ovoga vrlo često dolazi do nerazumijevanja između ljekara i pacijenata”.

SVAKI DRUGI IMA BAKTERIJU

Stručnjaci procjenjuju da 50 odsto svjetske populacije u sebi nosi helikobakteriju, na svu sreću ne razbole se svi. Tek svaki 20. zaraženi u nekom periodu života može da dobije čir dvanaestopalačnog creva ili želuca.

DOPUNSKA TERAPIJA

Tokom liječenja helikobakter pilori, mnogi gastroenterolozi preporučuju da se uz terapiju antibioticima, uzimaju i probiotici. Jer antibiotici uništavaju “dobre” bakterije u crijevima i remete njihovu ravnotežu. Da bi se ojačala odbrana crijeva, ljekari obično propisuju jednu kapsulu probiotika dnevno, koju bi trebalo uzeti najmanje dva sata posle antibiotika, kako njegovo dejstvo ne bi uništilo i probiotske bakterije. Posle završetka terapije, probiotik se pije još nedjelju dana zbog produženog dejstva koje imaju antibiotici.

Ostavi komentar