Čir na želucu (ulcus ventriculi) predstavlja oštećenje sluzokože (unutrašnjeg sloja) želuca  u smislu njenog istanjenja.

Sluzokoža želuca predstavlja barijeru od agresivne želudačne kiseline i kod čira ta barijera nestaje, pa su ostali slojevi želudačnog zida izloženi dejstvu ove kiseline.

Ranije je čir na želucu predstavljao veoma ozbiljnu bolest, ali danas se sa razvojem dijagnostike i terapije, ukupan morbiditet i mortalitet značajno smanjio. Sa druge strane, sa porastom infekcije od H. Pylori koja je najčešći izazivač i sa sve stresnijim stilom života i upotrebom lijekova za smanjenje bolova (nesterodini antiimflamatorni lekovi – brufen, aspirin), incidenca (broj novoobolelih) je veoma visok.Čir se može javiti na želucu, dvanaestopalačnom crijevu, što su najčešće lokalizacije, ali se može javiti na gotovo bilo kom mjestu probavnog sistema.

Nedavno je ustanovljeno da je H. Pylori uzročnik 80% čireva želuca i preko 90% onih na dvanaestopalačnom crijevu.  To je bakterija koja može da opstane u kisjeloj sredini želuca i prenosi se kotaktom sa izvorom infekcije (ljubljenje i dijeljenje posuđa). Pored ovoga, pušenje, nepravilna ishrana, stres, upotreba nekih lijekova i alkohol, doprinose pojavi i razvoju čira.

Koji su simptomi i znaci čira na želucu?

Najčešći simptomi čira na želucu su

  • bol nakon uzimanja hrane (opisuje se kao tup bol ispod lijevog rebarnog luka)
  • mučnina
  • nadutost trbuha
  • gorušica
  • povećano stvaranje pljuvačke (nije tako česta pojava)
  • povraćanje
  • gubitak apetita
  • gubitak tjelesne težine
  • krvarenje se javlja kod svakog četvrtog pacijenta (može biti u vidu krvarenja na usta – hematemeza i u vidu crnih stolica kao talog od kafe – melena)

Kako se postavlja dijagnoza čira na želucu?

Anamneza sa kliničkom slikom može da pomogne u postavljanju dijagnoze čira na želucu.

Zlatni standard u postavljanju dijagnoze čira na želucu je gastroskopija (snimanje unutrašnjosti želuca posebnom seondom). Tako je moguće vidjeti sluzokožu želuca i veličinu i lokalizaciju promjena,  a može se uzeti i isječak tkiva (biopsija) za mikroskopsku analizu, što može da pomogne da se ustanovi da li je u pitanju benigna, ili maligna promjena.

Dijagnoza H. pylori je važna, jer liječenje podrazumijeva i eliminisanje ove bakterije, a i razlikuje se ukoliko je ona prisutna. H. pylori se otkriva iz krvi, daha, stolice i tkiva želuca.

Pregledom krvi se otkrivaju antitela na  H. Pylori i ovaj test nije visoko specifičan.  Izisajni test na H. pylori najčešće se sprovodi, jer je veoma lak i nije agresivan , a njegova specifičnost je oko 90 % (ne mora uvjek da pokaže prisustvo bakterije).

Kako se liječi čir na želucu?

Veoma je bitno smanjiti kisjelost želudačnog soka i to se postiže uz pomoć dvije vrste ljekova. Blokatori H2 receptora (ranitidin, famotidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol).

Lijekovi koji vezuju višak želudačne kiseline se mogu koristiti kako za liječenje tako i za uiblažavanje simptoma (antacidi- npr. Gelusil Lac).

H. pylori se liječi antibioticima i to kombinacijom, jer ova bakterija može da postane otporna na samo jedan lijek (daje se najčešće amoksicilin i azitromicin sa omeprazolom koji smanjuje kiselost želudačnog soka). U slučaju da bakterija opstaje na ovu terapiju, može se uključiti još jedan antibiotik.

Liječenje čira na želucu mora da traje minimum 4 nedjelje, nakon čega se radi kontrolna endoskopija i izdisajni test na H. Pylori.

U slučaju pojave komplikacija u smislu perforacije želuca (pucanje) i krvarenja, liječenje podrazumijeva i hirurško zatvaranje defekta.

Veoma je bitan i higijensko-dijetetski režim za to vrijeme (zabrana pušenja, unošenja alkohola i pravilna ishrana u isto vrijeme).

Ostavi komentar