Bilo da su na grudima ili jajnicima, najvažnije je da ciste otkrijete na vrijeme, a to ćete uraditi samo ako redovno posjećujete ginekologa.

Gotovo da ne postoji žena koja bar jednom na reproduktivnim organima ili grudima nije imala cistu. Ove tzv. tumorske promjene, uglavnom su bezazlene i prolaze spontano, ali ima i onih koje zahtijevaju dugotrajno liječenje, a ponekad i operaciju.

A šta o ovim ženskim, ginekološkim boljkama još treba da znate, objašnjava prof. dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog-akušer i načelnica Dnevne bolnice GAK „Narodni front“.

Ciste se najčešće javljaju na jajnicima i dojkama, ali se mogu naći i pored jajnika i jajovoda, kao i u vagini. Ako je cista na ulazu u vaginu, govorimo o cisti Bartolinijeve žlijezde koja zna da bude veoma neprijatna – objašnjava prof. dr Mitrović Jovanović.

Najčešće su u reproduktivnom periodu, ali ih dobijaju i sasvim mlade djevojke i žene u zrelom dobu.

Svaka cista je različita, pa je i terapijski pristup različit. Nekad je dovoljno samo praćenje bez terapije. Nekad su rješenje kontraceptivne pilule, nekad progesteronska terapija ili hormonska terapija, odnosno analozi GnRH, a nekada problem rješavaju samo antibiotici. Postoje i slučajevi kada ciste moraju da se operišu, i to prevashono laparoskopski – navodi dr Mitrović Jovanović.

Ljekari, kaže, uvjek pokušavaju da ciste izliječe bez operacije.

Kod mladih žena svaka operacija oštećuje funkciju jajnika. Čak i prilikom najmanje invazivne laparoskopije uvjek se ošteti i dio zdravog tkiva i smanji broj jajnih ćelija – ističe dr Mitrović Jovanović.

Maligne ciste se pak rijetko javljaju kod mlađih žena, ali i to je moguće, zbog čega doktorka savjetuje redovne posjete ginekologu kako bi se bolest otkrila na vrijeme.

Maligne ciste se najčešće javljaju posle 40. godine, u šestoj i sedmoj deceniji života, i tada se primjenjuju posebni onkološki protokoli.

Ciste na jajnicima

Na jajniku su najčešće vodene ciste koje nastaju kad u toku redovnog mjesečnog ispuštanja jajne ćelije iz jajnika folikul u kome je ćeliija bila ne pukne, već nastavi da raste. One ili nestaju same od sebe ili uz hormonsku terapiju.

U čokoladne ciste spadaju endometrioza, zalutala sluznica materice, dermoidne ciste i druge kompleksne ciste benignih i malignih karakteristika – kaže dr Ana Mitrović Jovanović.

Najviše problema pravi cista Bartolinijeve žlijezde, koja nije životno opasna, ali je vrlo bolna za pacijentkinju.

Kada se zatvori spoljašnji kanal te žlijezde i nakupi gnojni sadržaj u njoj, ona se naglo uvećava, nekad čak do veličine pomorandže. Trajno rješenje je da se hirurški odstrani kapsula ciste kako se opet ne bi napunila.

Ciste na dojkama

Ciste na dojkama su veoma česte kod djevojaka i žena u reproduktivnom dobu. Kad su pojedinačne, po pravilu su nešto veće i izolovane, žene ih mogu same napipati ili ih otkriva lekar na kontrolnom pregledu. Međutim, mnogo su češće displazione mikrocistične promjene kada se u dojkama na ultrazvuku vidi više mikrocistica. Veličina im je najčešće pet-šest milimetara u prečniku.

Tačan uzrok nastanka cista na dojkama se ne zna. Svakako da hormoni značajno utiču na promjene u tkivu dojke. Neke ciste na dojkama zahtijevaju biopsiju, i tada radimo punkciju i sadržaj šaljemo na citologiju, dok se druge samo prate – objašnjava dr Ana Mitrović Jovanović.

Ona savjetuje samopreglede dojki jednom mjesečno, i to odmah nakon ciklusa, kao i odlazak kod ljekara specijaliste bar jednom godišnje, pogotovo ako žena ima više od 40 godina.

(Blic)

Ostavi komentar