Clexane je lijek koji spada u antitrombotike iz grupe heparina.

Sprečava nastajanje krvnih ugrušaka u veni ili arteriji (tromboza) kao i ponovno javljanje bolesti.

Heparin se koristi za preventivno liječenje da bi se izbeglo nastajanje ugrušaka u krvi ali i u slučajevima kada ugrusak već postoji. Lijek se u vidu injekcija (ampule) primjenjuje kod operativnih zahvata kod rizika od zgrušavanja krvi, indikovana je njegova primjena i kod infarkta miokarda koji je tretiran tromblitikom kao i kod pacijenata kojima je potrebno sprečavanje koagulacije u cijevima dijaliznog uredjaja.

Kontraindikacije

Lijek ne bi trebalo da koriste pacijenti sa zatajenjem bubrega. Heparin je kontraindikovan kod osoba koje imaju bilo koju poznatu alergiju, lezije, visoku temperaturu, poremećaj u zgrušavanju krvi, u slučajevima izrazitog krvarenja, cerebralnog krvarenja, kod endokarditisa…

Clexane lijek

Napomena: Liječenje zahtijeva ponavljanje analize krvne slike zbog provjere broja trombocita jer se, za vrijeme liječenja heparinom, u vrlo rijetkim slucajevima, može javiti značajan pad broja trombocita što podrazumijeva stopiranje uzimanja heparina. Heparin i alkohol nije poželjno konzumirati paralelno.

Uzimanje drugih lijekova sa Clexaneom

Zbog moguće pojave krvarenja, obavijestite ljekara ako uzimate neki od sljedećih lijekova: acetilsalicilatna kiselina, nesteroidni protivupalni lijekovi, inhibitori agregacije trombocita, dekstran, oralni antikoagulansi.

Lijek u trudnoći i dojenje

Ovaj lijek se ne preporučuje tokom prvog tromjesečja trudnoće. Za vrijeme drugog i trećeg trimestra, lijek se primjenjuje jedino ako ljekar to smatra neophodnim.

Takodje, ovaj lijek ne treba da uzimaju ni trudnice koje imaju mehaničke srčane zaliske.

Iako lijek nije kontraindikovan kod žena koje doje, prije uzimanja bilo kog lijeka, dojilje treba da se konsultuju sa svojim ljekarom.

Doziranje lijeka

Dužinu liječenja će odrediti ljekar. Uobičajeno doziranje: Kod tromboze dubokih vena za profilaksu jednom dnevno se daje 20 do 40 mg s.c. tokom 7-10 dana.

Uopšteno, liječenje ne bi trebalo da traje duže od 10 dana, osim kod nekih vrsta operacija kuka. Kod akutnih medicinskih stanja, liječenje traje od 6 do 14 dana. Nema podataka koji bi opravdali produženje trajanja liječenja iznad 14 dana.

Ako uzmete više Clexanea nego što je trebalo, odmah kontaktirajte ljekara zbog rizika od krvarenja.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva lijeka

U slučaju krvarenja morate se odmah javiti Vašem lijekaru. Krvarenje može biti uzrokovano lijezijama koje krvare ili će tek krvariti, zatim zatajenjem bubrega ili uzimanjem nekih lijekova u isto vrijeme.

U nekim slučajevima, smanjenje broja trombocita u krvi može biti ozbiljno i morate ga prijaviti ljekaru. Zato se tokom terapije heparinom stalno provjerava stanje trombocita.

Od ostalih neželjenih efekata, prijavljeno je reverzibilno povećanje broja trombocita, povećanje koncentracije odredenih jetrenih enzima u krvi, povećana količina kalijuma u krvi…

Rijetko se javljaju teške kožne reakcije na mjestu primjene injekcije. Često se pak mogu javiti masnice ili čvorići koji se mogu osjećati pod kožom na mjestu primjene lijeka.

Kod produženog liječenja postoji rizik od osteoporoze.

Prijavljen je vrlo rijedak slučaj upale malih krvnih sudova koje su uzrokovane alergijom.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar