Lijek Corvitol spada u beta-blokatore i djeluje tako što snižava povišeni krvni pritisak i smanjuje frekvenciju srca. Kod pacijenata koji pate od angine pektoris Corvitol tablete smanjuju učestalost i jačinu bola u grudima.

Primena lijeka – spektar dejstva: povišen krvni pritisak, angina pektoris, aritmija i za srce, odnosno u slučaju sranog udara.

Lijek se primjenjuje i u prevenciji migrenoznih napada, oštećenja srca i smrti posle infarkta miokarda.

Kontraindikacije

Lijek Corvitol ne smijete koristiti ako imate alergiju na metoprolol-tartarat i na druge beta-blokatore. Corvitol ne treba da koristite ni ako bolujete od poremećaja srčanog sprovođenja ili imate problema sa srčanim ritmom, ako patite od ozbiljne i nelečene srčane slabosti, ako ste ranije imali srčani šok, patite od problema sa krvnim sudovima i cirkulacijom, u slučaju da imate usporen rad srca ili ste nedavno imali sečani udar, potom, ako bolujete od feohromocitoma, imate metaboličku acidozu i probleme sa disanjem, astmu ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća. Ove tabl ete nisu namijenjene za Vas ako imate nizak krvni pritisak, ako paralelno koristite MAO inhibitore.

Lijek nije namijenjen za primjenu kod djece.

Korvitol i alkohol

Tokom terapije ovim lijekom ne preporučuje se konzumiranje alkohola.

Doziranje

Tablete se piju sa dosta tečnosti nakon obroka.

Uobičajeno doziranje kod povišenog krvnog pritiska je u vidu početne doze od 100 mg dnevno – jednokratno ili podijeljeno u nekoliko doza. Lijek se uzima ujutru ili u 2 pojedinačne doze, jednu tabletu ujutru i jednu uveče. Ako je potrebno, doktor će povećati dozu.

Kod angine pektoris, uobičajena doza je 50 -100 mg, dva ili tri puta dnevno. U slučaju infarkta miokarda, na 6 časova se uzima doza od 50 mg. Doza održavanja je 200 mg dnevno u podijeljenim dozama.

Kod poremećaja srčanog ritma, doziranje je 50 mg, dva do tri puta na dan. Ukoliko je potrebno, doza se može povećati i do 300 mg dnevno. Za prevenciju migrene, doza je 100-200 mg dnevno, u podijeljenim dozama.

Doza se prilagodjava kod pacijenata sa poremećajem funkcije jetre ili bubrega .

Predoziranje: Ako ste uzeli više lijeka Corvitol nego što je potrebno, odmah se obratite ljekaru! Ako ste preskočili dozu lijeka, uzmite je što je prije a potom popijte narednu dozu u uobičajeno vrijeme. Ali, u slučaju da se približilo vrijeme za sljedeću dozu, nastavite sa uzimanjem lijeka po preporučenom režimu. Nikada nemojte naglo prekinuti uzimanje Corvitola jer se Vaše stanje može pogoršati.

Corvitol u trudnoći i dojenje

Korišćenje metoprolola se ne preporučuje tokom trudnoće ili dojenja, osim kada Vaš ljekar procijeni da je to neophodno.

Nuspojave – neželjena dejstva lijeka

Često se javljaju glavobolja, vrtoglavica ili umor, usporenje srčanog ritma, nizak krvni pritisak, gubitak daha, mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku.

Rijetka neželjena dejstva su poremećaji spavanja, osjećanje hladnoće, utrnulosti ili peckanja u šakama i stopalima, depresija, konjuktivitis, pojačano suzenje, grčevi u mišićima, srčana insuficijencija ili nepravilni otkucaji srca, zadržavanje tečnosti, zviždanje u grudima i otežano disanje, dijarea ili konstipacija , osip na koži i svrab.

Veoma rijetko je zabilježen smanjen broj krvnih pločica-trombocita, leukocita u krvi, dobijanje na težini, halucinacije ili poremećaji ličnosti, promjene raspoloženja, privremeni gubitak pamćenja, suve ili bolne oči ili problemi sa vidom, zujanje u ušima ili problemi sa sluhom,gangrena, curenje nosa, suva usta, modrice ili povećana osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, pogoršanje psorijaze, pojačano znojenje, gubitak kose, impotencija ili gubitak libido, bolovi u zglobovima, bolovi u grudima.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar