Crestor spada u lijekove statine koji se primjenjuju u snižavanju holesterola, odnosno za povišenu masnoću u krvi.

Ako imate visoki nivo holesterola, izloženi ste riziku od srčanog udara ili moždanog udara. Ako jača fizička aktivnost i promjena ishrane ne daju rezultate, ljekar će Vam vjerovatno propisati Crestor tablete.

Pored toga što ćete uzimati lijek Crestor, savjetuje se da treba da nastavite sa preporučenom dijetom za snižavanje nivoa holesterola i sa vježbanjem. Na ovaj način smanjićete rizik od Ateroskleroze koja nastaje zbog taloženja masnih naslaga u arterijama.

Ovaj lijek za holesterol se koristi da koriguje nivoe masnih supstanci u krvi – lipide. Postoje dvije vrste holesterola u krvi – ’loš’ holesterol (LDL-C) i ’dobar’ holesterol (HDL-C). Crestor tablete mogu da smanje ’loš’ holesterol i povećaju ’dobar’ holesterol.

Crestor tablete

Lijek djeluje tako što sprečava proizvodnju ’lošeg’ holesterola u organizmu i poboljšava kapacitet Vašeg organizma da uklanja ’loš’ holesterol iz krvi.

Kod većine ljudi visoki holesterol ne utiče na to kako se osjećaju, jer ne izaziva nikakve simptome,ali ako se to stanje ne liječi, masne naslage mogu da se talože na zidovima krvnih sudova i da dovedu do njihovog suženja pa čak i zapušavanja što stopira dotok krvi u srce ili mozak, pa su posljedica infarkt ili šlog.

Ljekar će Vam savjetovati da nastavite da uzimate Crestor, čak i ako vam je holesterol dostigao željeni nivo, jer lijek sprečava da se holesterol ponovo poveća i uzrokuje probleme. Ipak, sa liječenjem treba da prestanete ako tako preporuči Vaš ljekar, ili ako ostanete u drugom stanju.

Kontraindikacije

Lijek ne smijete koristiti ako ste ranije imali alergijsku reakciju na lijek Crestor, ili na neku drugu pomoćnu supstancu iz lijeka. Lijek nije namijenjen trudnicama i dojiljama. Ako zatrudnite dok uzimate ovaj lijek- odmah prestanite da ga uzimate. Tokom terapije, žene treba da izbjegavaju trudnoću, primjenom adekvatne kontracepcije. Lijek nije namijenjen ako imate oboljenje jetre, teške probleme sa bubrezima, česte ili neobjašnjive bolove u mišićima i ako već pijete lijek koji se zove ciklosporin.

Upotreba lijeka kod djece i adoslescenata

Crestor se ne smije davati djeci koja su mlađa od 10 godina. Crestor u dozi od 40 mg nije pogodan za upotrebu kod djece i adolescenata kojisu mladji od 18 godina. Ako imate više od 70 godina, ljekar će prilagoditi dozu.

Doziranje

Vaš ljekar će odrediti pravu dozu lijeka Crestor, koja Vama odgovara. Doza će piti posebno prilagodjena ako imate tešku respiratornu insuficijenciju i ako ste azijskog porekla.

Doziranje kod odraslih: U terapiji povišenog holesterola, početna doza je 5 mg ili 10 mg. Ljekar može da poveća dozu kako bi dobili odgovarajuću terapiju.

Vaš ljekar može da odluči da je udvostruči postepeno sve i do 40 mg, ako je to neophodno. Između svakog prilagođavanja doze treba da prođe period od mjesec dana a najveća dnevna doza lijeka je 40 mg i daje se isključivo osobama sa visokim nivoima holesterola, kod kojih postoji visok rizik od infarkta ili šloga.

Za smanjenje rizika od pojave srčanog ili moždanog udara preporučena doza je 20 mg dnevno ali ljekar može da smanji dozu.

Kod dejce i adolescenata starosti od 10 do 17 godina, uobičajena početna doza je 5 mg. Lijek se uzima jednom dnevno. Maksimalna dnevna doza leka kod djece je 20 mg.

Tablete se gutaju cijele, sa čašom vode i piju se jednom na dan u bilo kojedoba dana mada je najbolje da t budesvakog dana u isto vrijeme.

Predoziranje: Ako ste uzeli više lijeka nego što je trebalo, javite se ljekaru a ako ste zaboravili da uzmete lijek, samo uzmite narednu dozu lijeka u vrijeme kada je predviđena. Nemojte uzimati duplu dozu, kako biste nadoknadili onu propuštenu.

Dok uzimate Crestor, doktor će Vas pažljivo pratiti ako bolujete od dijabetesa. Važno je da kažete ljekaru da li već pijete neke lijekove koji mogu stupiti u interakciju sa Crestor tabletama i tako uticati dejstvo lijekova. To je posebno važno ako uzimate: ciklosporin, varfarin, fibrate, lijekove protiv lošeg varenja, eritromicin, oralni kontraceptiv, hormonsku supstitucionu terapiju ili ritonavir sa lopinavirom i/ili atazanavirom. Lijek Crestor se može uzimati nezavisno od jela.

Nuspojave – neželjeni efekti lijeka

Neki pacijenti mogu imati vrtoglavicu dok su na terapiji lijekom Crestor. Crestorsadrži lakozu pa u slučaju netolerancije na neke od šećera, konsultujte se sa ljekarom prije upotrebe lijeka.

Nuspojave su obično blage i nestaju nakon kratkog vremena. Prestanite da uzimate lijek Crestor i odmah se javite ljekaru ako primijetite otežano disanje, sa ili bez oticanja lica, usana, jezika i/ili grla, jak svrab kože, neobjašnjivi bolovi u mišićima.

Česta neželjena dejstva su glavobolja, bol u želucu, zatvor, mučnina, bol u mišićima, osjećaj slabosti, vrtoglavica, povišene vrijednosti proteina u mokraći.

Rijetka neželjena dejstva su teške alergijske reakcije.

Veoma rijetka neželjena dejstva su žutica, hepatitis, tragovi krvi u urinu, oštećenje nerava u nogama i rukama, bol u zglobovima,gubitak pamćenja i ginekomastija.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar