Sve rasprostranjenija praksa da roditelji, iz straha koji šire antivakcinalni pokreti putem društvenih mreža, odbijaju da vakcinišu svoju djecu dovelaje do pojave epidemija u raznim krajevima Evrope i svijeta, pa i do vraćanja nekih bolesti koje su gotovo iskorijenjene nakon pojave vakcina.

Posljednji slučaj je epidemija malih boginja (morbila) u Rumuniji kojaje odnijela 17 života, uglavnom mlađe djece, pri čemu epidemijajoš uvijek traje sa 3.446 oboljelih od kojih više od 96 odsto nije vakcinisano, piše Pobjeda.

Ljekari iz Instituta za javno zdravlje kažu da kod nas zahvaljujući kolektivnom imunitetu i visokim stopama obuhvata vakcinacije iz ranijih godina nema ni pojedinačnih slučajeva morbila niti epidemijskog javljanja ove bolesti. Ipak, upozoravaju da je nemoguće predvidjeti do kada će takva situacija trajati.

“Dovoljno je da se poklopi par okolnosti, dalja akumulacija nevakcinisanih kao i unos virusa u osjetljivu populaciju kako bi se bolest raširila. U 21. vijeku svaka smrt od zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom u našoj zemlji bila bi ravna katastrofi. Stoga je obaveza cijele zajednice da do toga ne dođe, te da se svi zajedno odupremo navali pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika vakcinacija koji se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama”, poručuju, direktor IJZ dr Boban Mugoša, načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu u toj ustanovi dr Senad Begić kao i direktorica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Institutu dr Božidarka Rakočević.

U Crnoj Gori, prema njihovim riječima, u periodu od 11 godina (2006- 2016) zabilježena su samo 32 slučaja oboljenja malih boginja, dok su se u okruženju i širom Evrope brojevi oboljelih od ove bolesti kretali (i još uvijek se kreću) u hiljadama, a obuhvat vakcinacijama je bio znatno niži nego kod nas.

“Nažalost, u trenutku objavljivanja posljednjeg izvještaja u maju prošle godine, obuhvat djece rođene 2014. sa MMR vakcinom (protiv boginja, rubeole i zauški) bio je ostvaren sa 64 odsto i to je najniža vrijednost u posljednjim godinama. Doduše, od momenta objavljivanja izvještaja do danas, obuhvat je porastao za više od 10 odsto. Ovakav porast obuhvata ukazuje na bitnu činjenicu da kod nas među roditeljima vlada trend odlaganja vakcinacije ‘dok dijete ne ojača’, što je u biti pogrešna i opasna praksa”, ocjenjuje dr Begić.

Odlaganje vakcinacije, kako kaže, produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, povećava rizik da će se zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije.

“Ono urušava i kolektivni imunitet, čime se nanosi šteta i posebno ugrožavaju ona djeca koja zbog uzrasta ili osnovne bolesti, kao što su maligniteti, ne mogu biti vakcinisana”, naglašava dr Begić, dodajući i da su neželjene reakcije vakcine obično rjeđe kada se daju po kalendaru imunizacije.

Na pitanje da li ljekari mogu da tvrde da MMR vakcina ne izaziva nikakve posljedice po zdravlje djeteta, u Institutu kažu da se tokom višedecenijskog praćenja upotrebe ove vakcine i nakon desetina miliona doza datih djeci širom svijeta precizno znaju neželjene reakcije koje mogu nastati kao i kod svih drugih ljekova.

“Nijedna od registrovanih neželjenih reakcija nema visoke razmjere niti po učestalosti niti po ozbiljnosti, a korist primjene MMR vakcine višestruko prevazilazi sve njene moguće neželjene reakcije”, kazali su iz IJZ i naglasili da se one neće javiti kod svih vakcinisanih već samo kod pojedinih osoba. Ozbiljna alergijska reakcija, kao najteža neželjena reakcija, ističu, javlja se na oko 1 od 100.000datih doza ili čak i rjeđe.

S obzirom na broj djece u Crnoj Gori znači da će se takva reakcija vidjeti otprilike jednom u deset godina, a nemamo podataka da je do sada zabilježena kod nas. Druga neželjena dejstva po pravilu su moguća i obuhvataju bol i crvenilo na mjestu primjene vakcine, povišenu tjelesnu temperaturu, otok na mjestu primjene, osip, pojačanu sekreciju iz nosa ili kijanje, otok žlijezda lica, vrata, prolazni pad broja trombocita, bol u mišićima i bol u zglobovima”, ističu u Institutu i naglašavaju da se gotovo sva nabrojana neželjena dejstva češća javljaju kod starije djece i odraslih.

Ostavi komentar