Teško je opisati porođajne bolove nekom ko ih nikad nije iskusio. Međutim, na skali jačine bola, amputacija prsta ruke ili noge je pozicionirana više nego porođaj. A onda, deset jedinica iznad toga, nalazi se najsnažniji bol koji ljudsko biće može da osjeti, a izaziva ga misteriozna bolest Kompleksni sindrom regionalnog bola (CRPS).

Ta bolest je neizlječiva, a bol tako jak, da je nazvana “bolešću samoubistva”, a Šantel Bakster iz Melburna, zna i zašto.

Ova 32-godišnjakina je u januaru dobila dijagnozu, nakon što je posle povrede članka trpjela užasne bolove 24 sata dnevno. Sada se bori za opstanak i nada oporavku u specijalističkom centru u SAD.

“Kad sam prvi put osjetila taj bol, završila sam u hitnoj pomoći sa tremorima cijelog tijela. Nisam znala da je ljudsko tijelo u stanju da proizvede toliko bola. U najgorim trenucima imala sam osjećaj da me je neko ubacio u vrelo ulje. Kao da mi je neko polako drobio kosti, satima, satima i satima. Malo čega se sjećam iz tog perioda, ali mi je prijatelj kasnije rekao, da sam ga zvala i molila da dođe i ubije me. Iznova i iznova sam ponavljala: ‘Moram da umrem’. Nisam mogla da živim sa tako jakim bolom”, kaže Bakster.

Ona je svoj život posvetila pružanju pomoći drugima i učestvovala je u osnivanju neprofitne organizacije One Girl iz Australije, koja pomaže hiljadama djevojčica i mladih žena u Sijera Leoneu.

U 2011. je proglašena za jednu od 100 najuticajnijih osoba u Melburnu i uvrštena u listu 30 najboljih preduzetnika mlađih od 30 godina.

Sada živi u bolu i nada se da će jednom uspjeti da se oslobodi muka.

“Sve je počelo posle šetnje prirodom u Portlandu (SAD). Neko vrijeme me je bolio skočni zglob, ali sam ga tokom šetnje dodatno izvrnula, zbog čega je cijelo lijevo stopalo počelo da natiče i boli”, kaže Bakster.

“Sjutradan sam se vratila u Australiju i već kad sam sletjela, nisam mogla ni da se oslonim na lijevu nogu. Stopalo je bilo gotovo ljubičasto i nevjerovatno otečeno. Znala sam da nešto nije u redu, pa sam narednih šest nedjelja obavial sva moguća testiranja, ali niko nije mogao da mi kaže šta se dešava. Na kraju sam se vratila u Ameriku i ljekari su mi konačno uspostavili dijagnozu CPRS”.

Vjeruje se da tu bolest izaziva oštećenje perifernog i centralnog nervnog sistema, ali pravi uzrok nije poznat. Uglavnom pogađa šake, ruke, stopala i noge posle povrede. Iako se većina ljudi oporavi, stanje može da se vrati i potraje godinama.

Za nekoliko mjeseci od uspostavljanja dijagnoze, CRPS se kod Bakster proširio na cijelu potkoljenicu, a potom i na cijelo tijelo.

“Imala sam osjećaj da me živu pale. Prve četiri nedjelje nisam mogla da obuzdam taj bol i dobar dio tog vremena provela sam planirajući samoubistvo”.

Ona je trenutno na 10-nedjeljnom programu liječenja u SAD i primjećuje napredak.

“Dnevno mi tokom tri do pet kiropraktičkih tretmana smanjuju pritisak na nerv vagus, a priključena sam na razne mašine koje opuštaju moj nervni sistem i pomažu u ublažavanju bola uz pomoć struje. Takođe, pet puta nedjeljno sam u hiperbaričnoj komori. Svaki tretman je drugačiji. Nisam željela da pijem lijekove, jer mnogi koji završe na njima, moraju da ih uzimaju cijelog života i stalno povećavaju doze, jer se tijelo navikava na njih. Meni je najvažnije da saznam šta je uzrok ove bolesti i krenem odatle. Ovo je bez sumnje nešto najteže što sam doživjela”.

Njena sljedeća destinacija je Bolonja u Italiji, gdje bi trebalo da isproba neridronsku kiselinu, koju će tokom dvonedjeljnog perioda intravenozno dobiti u okviru četiri tretmana.

Ostavi komentar