Blago prirodno rumenilo na licu djeluje simpatično, ali stalno crvenilo odaje utisak da nešto nije u redu. Kuperoza, kako se zove ova pojava, može biti izražena ne samo na obrazima, već i na nosu, bradi i čelu, vratu i dekolteu. Javlja se zbog poremećaja mikrocirkulacije i u estetskom smislu pogađa veliki broj ljudi.

“Kuperoza je termin koji se sve manje koristi, a označava crveno lice. Predstavlja početnu fazu rozacee (rosacea erythematosa) koju karakterišu vidljivo prošireni površni krvni sudovi koji formiraju mrežu, zbog čega i dolazi do crvenila. U početku se javlja na centralnim regijama lica, obrazima, ponekad čelu i kapcima, ali i na koži vrata i prsima. Nakon nekoliko mjeseci, crvenilo postaje trajno. Boja je zagasito crvena, sa vidljivim proširenim kapilarima. Intenzivnija je što je više vidljivih kapilara. Često je prisutna i suvoća kože”, objašnjava dermatovenerolog profesor dr Radoš Zečević.

Koji su uzroci bolesti?

Uzroci nisu potpuno jasni, ali se zna da se javlja kod povišene reakcije krvnih sudova na toplotu, kod konzumiranja začinjene hrane i alkohola, hroničnog izlaganja suncu. Zimi nastanku kuperoze pogoduju nagle promjene temperature, jer je napolju hladno, a u prostorijama toplo, kao i česta konzumacija toplih napitaka. U svim situacijama dolazi do širenja kapilara i mogućeg crvenila praćenog osjećajem žarenja i nelagodnosti.

Utiču li još neki faktori na nastanak kuperoze?

– Može da se javi i kod osoba koje su izložene uticaju polena i drugih pokretača alergija. Veliku ulogu igra genetika, kao i upotreba određenih kortikosteroida i u tom slučaju je to steroidni dermatitis. U početku, crvenilo je prolaznog karaktera, da bi tokom vremena postalo trajno. Kuperoza je češća kod osoba svijetle puti, takozvanih keltskih tipova koji imaju svijetle oči i ten, često sa pjegicama.

Kako dolazi do poremećaja sitnih krvnih sudova?

Kod osoba sa tankom ili slabom elastičnošću vremenom dolazi do trajnog širenja sitnih krvnih sudova, zbog čega se oni ispunjavaju sa više krvi. Kod normalne, zdrave kože, kapilari se šire i omogućavaju normalan dotok krvi u lice, kada je krvotok iz nekog razloga pojačan. Potom se skupljaju i vraćaju u izvorno stanje, što je kod krvnih sudova sa izgubljenom elastičnošću nemoguće. Oni nisu dovoljno snažni da se vrate u prvobitno stanje, već ostaju trajno rašireni dovodeći do kuperoze. Kod osoba srednje dobi ova pojava je češća, jer koža postaje tanja, pa su i krvni sudovi vidljiviji.

Da li češće obolevaju žene ili muškarci?

Bolest je relativno česta i javlja se kod deset odsto populacije. Čak šest do sedam puta više kod žena, što ukazuje da u nastanku značajnu ulogu igraju hormoni. Javlja se posle 30. godine, kada se polako ulazi u srednje životno doba. Tada koža postaje i tanja, pa su i krvni sudovi vidljiviji. Kod muškaraca postoji i sklonost da kuperoza pređe u pravi oblik rozacee, što se prepoznaje po pojavi gnojanica i hipetrofiji tkiva vidljivoj po uvećanom nosu.

Na koji način se kuperoza liječi?

Ukoliko se lečenje započne u najranijoj fazi, u periodu kada crvenilo nije fiksirano već se javlja u naletima, bolest može uspješno da se kontroliše. Određenom terapijom onemogućava se da pređe u rozaceu. U tu svrhu služe određeni preparati koji obezbjeđuju hidrataciju kože, kao i preparati sa zelenim pigmentom za dnevno prikrivanje crvenila. Ove dnevne kreme su najčešće komponovane tako da pored zelenog pigmenta obezbjeđuju i fotoprotekciju i hidrataciju kože. Od lijekova se uzimaju neselektivni betablokatori. Ukoliko postoji formirana mreža kapilara, može se primijeniti i liječenje laserskim svijetlom. Na ovaj način se trajno zatvaraju vidljivi kapilari. Nedostatak liječenja laserom je što izaziva bol koji se može otkloniti anesteticima, kao što i eventualno ostavlja manje ožiljke. Ali, problem se ne rješava suštinski jer se ne otklanja uzrok, već se samo zatvaraju vidljivi prošireni kapilari. Nakon izvesnog vremena, novi će se pojaviti.

Može li kuperoza da se spriječi?

Prevencija se svodi na izbjegavanje provocirajućih faktora. Ne možemo promijeniti tip kože, ali možemo da izbjegavamo nepotrebno izlaganje izvorima toplote. Za vrijeme sunčanih dana trebalo bi da se koriste sve vrste zaštite, lica bi trebalo svakodnevno hidrirati odgovarajućim dnevnim i noćnim kremama, alkohol izbjegavati, kao i jako začinjenu hranu i cigarete. Prestanak pušenja je izuzetno važan jer se sa duvanskim dimom unosi ugljen monoksid i manje kiseonika, što prvo dovodi do skupljanja, pa širenja sitnih krvnih sudova.

KAKO DA NJEGUJETE KOŽU?

Osobe koje su zimi sklone kuperozi, obavezno bi trebalo da stavljaju zaštitne kreme prije izlaska iz kuće. Tokom hladnih i vjetrovitih dana, koža je izložena nepovoljnim vremenskim uslovima, koji mogu dovesti do isušivanja, ljuspanja i iritacije. Nagle promjene temperture prilikom ulaska iz hladnog u toplu prostoriju, mogu dovesti do pucanja kapilara, iritacije i crvenila, naročito kod osjetljive, kuperozne kože. Zato je zimi neophodna dodatna i pravilna njega, da bi koža bila vlažna, meka i zdrava. Ljeti je važno da dnevna krema ima najmanje 15 zaštitni faktor. Trebalo bi biti oprezan sa pilinzima, kao i preparatima za čišćenje kože koji je isušuju, masnim kremama, proizvodima koji pospješuju cirkulaciju ili su na bazi voćnih kiselina. Lice se uveče obavezno čisti neagresivnim sredstvima kakva je miceralna voda.

Ne savjetuje se da osobe sa kuperozom kod kuće stavljaju maske i tretiraju kožu. Kada biraju preparate za njegu, obaveztno bi trebalo da se posavjetuju sa stručnim licem i da koriste aktivne materije koje kožu umiruju, štite, normalizuju mikrocirkulaciju, smanjuju vidljivost proširenih kapilara i crvenilo.

Ostavi komentar