Kvalitetan san vrlo je važan za normalan razvoj mozga, naročito kod beba. Iako se do sada vjerovalo kako spavanje u roditeljskoj postelji ima mnogo više opasnosti nego prednosti, posljednje istraživanje je poljuljalo ovu teoriju.

Dr Bergman sa Univerziteta u Kejp Taunu, prenosi Dejli mejl, tvrdi da bi za pravilan razvoj novorođenčeta bilo dobro da spava na majčinim grudima prvih nekoliko nedjelja, a zatim bi dijete trebalo da ostane u majčinoj postelji sve do treće ili četvrte godine. Kontroverzni pedijatar tvrdi da bebe manje spavaju u krevetiću nego u majčinom naručju, što dovodi do porasta stresa, što čini štetu mozgu i može dovesti do problematičnog ponašanja kod djeteta u kasnijem uzrastu.

Mnogi su se pobunili na ovu teoriju jer su istraživanja širom svijeta dokazala kako spavanje u krevetu s roditeljima povećava opasnost od iznenadne smrti, no Bergman ovo ne smatra dovoljno dobrim argumentom jer do gušenja i iznenadne smrti odojčeta dolazi zbog otrovnih para, velikih jastuka i opasnih igračaka, a ne majčine prisutnosti.

Posmatrano je šesnaest beba koje su jedno vrijeme spavale u majčinom naručju, a kasnije u krevetićima. Kada su spavale u krevetiću više su bile izložene stresu tokom sna. Od šesnaest beba samo šest je imalo miran san u krevetiću i kvalitet sna je bio mnogo lošiji.

Doktor Bergman tvrdi kako promjene u mozgu do kojih dolazi zbog stvaranja hormona stresa mogu uticati na uspostavljanje odnosa kasnije u životu te čak mogu dovesti do promiskuitetnosti. Sve dok su roditelji nepušači, ne konzumiraju alkohol i droge, nemaju preveliku tjelesnu težinu, nisu bolesni ili pretjerano umorni smatra da bi bebe trebalo da spavaju s mamom u krevetu.

Međutim, profesor Hejkok, koji već godinama proučava iznenadnu smrt kod odjčadi, izjavio je kako on i dalje smatra da je najsigurnije mjesto za bebe odvojeni krevetić u roditeljskoj sobi.

Index.hr

Ostavi komentar