U današnjem vremenu, korištenje elektronskih uređaja je neizbježno a većina trudnica koristi računar i mobilne uređaje za rad. Dosta trudnica radi do samog porođaja i svakodnevno su izložene zračenju kao i trudnice koje čuvaju trudnoću korištenjem laptopa u svojoj blizini.

KOLIKO SU OPASNI ELEKTRONSKI UREĐAJI?

Neki naučnici smatraju da elektronski uređaji i nisu toliko opasni u trudnoći a drugi strogo upozoravaju trudnice da ih oprezno koriste. Nivo zračenja mobilnih telefona, kompjutera, laptopa i sličnih uređaja je mnogo manji od zračenja opasnih X zraka.

Sprovedena su mnoga istraživanja o uticaju tog niskog zračenja na sam plod i mogućnost uzrokovanja pobačaja ali rezultati nisu pokazali jasan nivo tog uticaja.

Međutim, svjetska zdravstvena organizacija smatra nivo tog zračenja potencijalno opasnim i savjetuju trudnice da budu oprezne iako nema naučno dokazanih tvrdnji da korištenje elektronskih uređaja sa niskim zračenjem štetno utiče na trudnice.

KOJA ZRAČENJA SU ZAISTA OPASNA?

Opasna zračenja za trudnice predstavljaju X zrake, rentgenske zrake koje biste trebali izbjegavati u trudnoći. Ultrazvučna zračenja koja se emituju tokom ultrazvučnog pregleda se smatraju bezopasnim a ovi pregledi su vrlo važni u trudnoći.

PAR SAVJETA

• kada koristite telefon, radije koristite slušalice i držite ga podalje od sebe kada ga ne koristite

• laptop uvijek držite na stolu ili držač za laptop u a ne u krilu

• tokom noći, sklonite ili isključite mobilne uređaje i držite ih dalje od sebe

• smanjite izloženost uređajima koliko je god moguće

Ostavi komentar