Hirurgija katarakte odavno je postala procedura kojom se koriguje dioptrija, a razultati ovih intervencija su trajni i ne postoji mogućnost ponovnog slabljenja vida, kaže doktorka Marina Dragović, medicinski direktor Specijalne Bolnice Sveti Vid.

To je konforma hirurgija, minimalnog reza, nema sječenja oka, ušivanja, nema dugog postoperativnog toka, a odgovarajućim izborom sočiva koriguje se i dioptrija“, objasnila je Dragović gostujući u Novom danu.

Ta korekcija može da se obavi i ako pacijent nema kataraktu, odnosno zamućenost biološkog sočiva, već samo za korekciju dioptrije, primjenom odgovarajućeg implanta. “Kada pacijent kaže,hoću da ne nosim ni naočare za daljinu ni blizinu, hoću da nemam tu noćnu moru“, dodaje ona.

Intervencija laserom se primjenjuje kod djece, a kod odraslih osoba, od 40. godine, laser rješava samo dioptriju za daleko, ali ne rješava problem vida na blizu, već se u tom slučaju primjenjuje hirurgija.

Pacijent posle određenog perioda ne može više slabije da vidi, jer se zauvjek zamijeni sočivo, tako što se bira dioptrijska jačina kojom pacijent dobija vid na daleko ili blizu“, objašnjava Dragović.

Kataraktu treba rješavati što pre, čak i kod beba

Katarakta kod beba može biti urođena, teško je tragati za uzrokom tog problema, ali i nema potrebe, jer jedino rješenje jeste hirurgija, kaže Dragović i dodaje da se te intervencije bezbjedno izvode kod beba uzrasta već od dva do tri mjeseca. ”Time se djetetu daje šansa za razvoj vida”.

Katarakta kod beba se pojavljuje često kao bijela zenica, a znači da ne postoji prodor svjetlosti u oko, i da se neće razvijati vid. Ona ponekad zahvati oba oka, praćena je brzim, nehotičnim pokretima oka koji govore o slabosti vidnih puteva i minimalnim šansama za razvoj vida. “Zato treba skidati kataraktu što prije”.

Ako se katarakta kasnije utvrdiili ako je minimalno zamućenje, dodaje doktorka Dragović, operacija može da se izvede i kasnije.

N1

Ostavi komentar