Normalno je da tokom trudnoće parovi imaju želju za seksom. Međutim, osnovno pitanje koje brine sve buduće mame je da li seks može da ugrozi trudnoću?

Ako je ginekološki nalaz trudnice u redu, tada nema razloga za brigu što se polnih odnosa tiče – objašnjava dr Slavica Vasiljević

Međutim, ukoliko kod žena postoji slučaj, na primjer, otvorenog grlića materice i rizika od spontanog pobačaja, savjetujemo izbjegavanje polnih odnosa.

“Važno je da parovi znaju da seks u trudnoći koja napreduje normalno nikako ne može da naudi djetetu budući da je ono u materici zaštićeno”, – objašnjava Vasiljević.

Seks je poželjan

Seks u trudnoći više je nego poželjan. Žene se u većini slučajeva osjećaju seksepilnije zbog oblina, a tako ih uglavnom doživljavaju i partneri. Dodatni plus na strani seksa je to što ženino tijelo tokom odnosa izlučuje veće količine endorfina, hormona sreće, koji uz osjećaj prijatnosti i sreće donosi i ublaživanje eventualnih bolova.

U prvom tromjesečju, žena se uglavnom žali na umor, pati od mučnina i povraćanja, a u većini slučajeva nije zainteresovana za seks, dok u drugom tromjesečju i polovinom trećeg oseća pojačanu želju. Razlog je u tome da se par osjeća manje sputano jer ne mora da razmišlja o začeću.

Doktorka otkriva da je seks pred sam kraj trudnoće veoma poželjan, i to zahvaljujući spermi koja u sebi sadrži prostaglandin, hormon koji podstiče otvaranje grlića materice, koji omogućava lakši porođaj.

Poze

U poslednjem trimestru vodite računa o položaju tokom odnosa i poželjnije je da trudnica leži na boku. Misionarska poza pri kraju trećeg tromjesečja nije najbolja opcija, jer se tokom seksa stvara pritisak na bebu, a povećava se pritisak i na aortu.

Znaci upozorenja

Stručnjaci takođe tvrde da pažnju treba obratiti i na bolne kontrakcije mišića, dugotrajne grčeve, obilne netipične vaginalne iscjedke i krvarenja koja mogu da se pojave nakon seksa.

Iako se rijetko događaju tokom seksa koji se praktikuje u normalnoj trudnoći, mogu ukazivati na pobačaj, pa je zbog toga poželjno što prije kontaktirati ljekara.

Medicinske činjenice

Ženski orgazam se zaista odražava na matericu kada posteljica, na kratko, dijete opskrbljuje s manje krvi. Ali to je vježba za bebin krvotok, a nikako manjak koji bi mogao da mu nanese. Djetetu ne može ništa da se dogodi tokom polnog odnosa: beba leži na sigurnom u materici, okružena plodovom vodom – čak i pri jačim podrhtavanjima nesmetano lebdi u vodi sve dok je grlić čvrsto zatvoren.

Plodni dani posle trudnoće

Treba napomenuti da se plodnost vraća odmah nakon prvog ciklusa, jer se tada vraća i aktivnost jajnika. Imajte na umu i da bez obzira na to što još nisu krenuli ciklusi, bez obzira što ste nastavili da dojite, može da dođe do ovoluacije i začeća, a da vi i ne znate. Zato i posle porođaja treba da koristite zaštitu.

Seks nakon trudnoće

Rođenje deteta je najveći dar svakom paru, ali mnogim ženama izaziva strah od ponovnog stupanja u polne odnose.

Doktorka Vasiljević ističe da vrijeme početka ponovnih odnosa može da nastupi u trenutku kada se završi period ‘babinja’, koje traje oko četrdeset dana. Ponekad period može da varira, uglavnom zbog epiziotomije (reza na međici), ali i drugih razloga zbog kojih bi trebalo da se posavjetujete sa ljekarom. Ukoliko ste imali carski rez bilo bi najbolje da sačekate četrdeset dana.

Ostavi komentar