Trudnoća donosi mnoge promjene – fizičke, psihičke, emocionalne, promjene u odnosima sa ljudima, ali utiče i na mnoge navike u svakodnevnom životu. Česta dilema trudnica je da li da nastave sa obavljanjem svog posla ili ne, odnosno kolikom riziku se izlažu na svom radnom mjestu.

Iako poslova ne ugrožava trudnoću direktno, svakako se posavjetujte sa vašim ljekarom koji će vas, u zavisnosti od toga kako teče vaša trudnoća, posajvetovati da li da nastavite sa radom ili ne.

Kako prepoznati stres?

Stres se danas često navodi kao faktor rizika za mnoge poremećaje zdravlja. Kako utiče na trudnoću, nema pouzdanih dokaza. Ali je činjenica da česte ili jake stresne situacije nikome ne prijaju, a pogotovo trudnicama.

Ukoliko je vaš posao takav da ste i prije trudnoće često imali glavobolje, napetost u vratu, osjećaj uznemirenosti, nesanicu… u trudnoći će, vjerovatno, pomenute tegobe da budu intenzivirane.

Možda je bolje da otvorite bolovanje, kako biste poštedeli bebu svakodnevnog stresa, jer lučenje stresnih hormona u vašem telu utiče i na nju.

Ako imate uobičajeno radno vrijeme, posao koji vas psihički ne opterećuje mnogo, uglavnom sjedite i ne radite fizički naporno, a u isto vrijeme vas posao ispunjava – onda sigurno možete da nastavite da radite tokom trudnoće, bez ikakve bojazni.

Da li je vaš posao naporan?

Posao koji je fizički naporan može da dovede do nekih komplikacija kao što je pojava kontrakcija tokom trudnoće, povišen krvni pritisak, nepravilan razvoj bebe (na primjer, smanjena telesna težina), ili prijevremeni porođaj.

Za rizike koje u trudnoći nosi određeno radno mjesto – ne postoje pouzdani dokazi, jer se eksperimentalno ne vrše provjere. Ali je sigurno da rad sa hemikalijama, ili na mjestima gdje ima zračenja (kao što je radiološko odjeljenje u bolnicama) – nepovoljno utiče i na održavanje trudnoće, kao i na razvoj bebe.

Višečasovno stajanje u trgovini, u fabrici za mašinom, u operacionoj sali – takođe može da dovede do određenih problema. Ako ste zdravstveni radnik, već ste svjesni rizika kome se izlažete pomažući drugima.

U trudnoći morate da shvatite koliko je velika vaša odgovornost prema bebi koju nosite. Zato, ukoliko je vaš posao rizičan po nju, svakako otvorite bolovanje. A poslu ćete se vratiti nakon porođaja.

Ovo se odnosi i na sva radna mjesta koja nose visok rizik zbog neposrednog ili posrednog kontakta sa ljudima, fizičkim i hemijskim agensima.

Da li je rad za kompjuterom opasan?

Da li postoji rizik od izlaganja zračenju monitora, sigurno je najčešće pitanje koje danas postavljaju trudnice. Pouzdan odgovor ne postoji, jer su rezultati dosadašnjih istraživanja kontroverzni. Kako trudnoća nije stanje u kome treba dokazivati da li je zračenje štetno ili nije, svakako treba preduzeti mjere predostrožnosti.

Prije svega, trebalo bi da oprema bude novijeg datuma, jer je sa većim stepenom zaštite. Važno je i da monitor bude na propisanoj udaljenosti, kao i da ne sjedite direktno naspram ekrana (iskosite ga, kako bi “zračenje” prolazilo pored vas), a kućište smjestite dolje, pored radnog stola.

Drugi rizik, veći od zračenja monitora je dugotrajno sjedenje bez pauze. Određene tegobe ste vjerovatno već iskusili i prije trudnoće: ukočen vrat, bolove u leđima i ručnim zglobovima, glavobolju…

To se događa svima koji obavljaju kancelarijske poslove, pa je potrebno češće praviti pauze – u vidu šetnji i laganih vježbi. Stolica na kojoj sjedite takođe može da bude uzrok navedenih simptoma. Zato mora da ima naslon (kao i naslone za ruke) i mogućnost podešavanja visine.

Ako je vaš posao u smjenama, ili fizički naporan: morate da podižete teret, da stojite čitavo radno vrijeme… a ipak ste prinuđeni da radite – provjerite da li barem za vrijeme trudnoće postoji mogućnost da radite skraćeno, ili na nekom lakšem radnom mjestu.

Ostavi komentar