Na tržištu postoji čitava lepeza lijekova koja podstiče bolje raspoloženje, više i ne mogu da se nabroje. Ti “smajlići” su, tek da nagovijesimo hemijskog sastava, a konkretno izazivaju vještačko lučenje serotonina.

Vodimo se logikom, ako nešto što naš organizam ne luči u dovoljnoj količini prirodnim putem, podstaknućemo ga hemijskim i izazvati. Ok, ali šta se sešava onda kada dođe vrijeme da prestanemo sa konzumacijom antidepresiva?

Psihijatri objašnjavaju, ali samo oni koji će temi iskreno psritupiti, da, vi ste postali zavisnik. Vaš organizam više neće lučiti hormon sreće čak ni u onoj količini u kojoj je to radio i prije nego ste posegli za “legalnom drogom”.

Uporedimo to sa lijekovima za opstipaciju, ukoliko ih duže konzumirate, sve su šanse da će vam se crijeva do te mjere ulijenjiti da nećete više moći bez istih. Svaki je lijek pomalo otrov, ako se doze ili dužina upotrebe prekorače.

No, vratimo se sve češće upotrebljavanim antoidepresivima. Postoje stanja, kliničkih depresija, kod kojih su meikamenti ove vrste neophodni, ali ne treba tretirati svaku lošiju životnu fazu depresijom. Tuga umije biti konstruktivna za razliku od prave depresije jer vas tjera da sagledate pravu sliku i istinu kako biste došli do rješenja nekih životnih situacija, a serotonin ćete najprije podstaknuti na rad upornim fizičkim aktivnostima. Znate li nekog sportistu ili poljoprivrednika koji boluje od depresije?

Zato, prije nego se usudite da posegnete za farmakoterapijom, konsultujte se sa dobro provjerenim psihijatrom o svim neželjenim efektima, nus pojavama i pitajte ga da li je vama istinski to potrebno.

Ostavi komentar