Godinama već preporučuje se da nos ne pomolimo na sunce bez sredstava za zaštitu od UV zračenja sa odgovarajućim faktorom. Ako imate djecu, možda ste se pitali da morate da kupujete dvije vrste preparata, jedan za klince, jedan za vas, naročito kad uzmete u obzir da se ta pakovanja rijetko potroše tokom desetak dana ljetovanja.

“Ne morate kupovati različite preparate, svojim pacijentima često preporučujem da koriste sredstva za zaštitu od sunca namijenjena deci”, kaže dermatolog dr Dendi Engelman.

Ako se pitate da li postoji neka razlika između preparata namijenjenih djeci i onih za odrasle, najkraći odgovor bi bio – ne. Ili, ne naročita, osim što su preparati za decu obično oni na mineralnoj bazi, bez hemijskih filtera, čime se smanjuje mogućnost iritacije kože. Ali, isti takvi postoje i za odrasle osobe sa osjetljivom kožom. I da, preparati za djecu su obično skuplji od onih “običnih”.

Da li to znači da djeca mogu da koriste i sredstva namijenjena odraslima? Da, ali, samo ona sa mineralnom formulom, kaže dr Engelman.

“Trebalo bi da birate sredstva koja sadrže ili cink-oksid, ili titanijum-dioksid, ili kombinaciju ta dva sastojka”, objašnjava ona.

Osim toga, preparat za zaštitu od sunca trebalo bi da pruža širok spektar zaštite od zračenja (UVA/UVB), najmanje 30.

Imajte u vidu da samo to što na nečemu piše da je namenjeno deci ne znači da to sredstvo mora da zadovoljava ove kriterijume. Postoje i preparati namijenjeni djeci koji sadrže hemijske filtere, kao što su avobenzon, oksibenzon i oktinoksat, koje bi trebalo da izbjegavamo.

Ako za djecu koristite sredstva sa hemijskim filterima, može doći do iritacije nežne, mlade kože, prenosi mondo.rs.

Kako da odaberete preparat? Pažljivo čitajte deklaracije, pošto nema prevelike razlike između sredstava namijenjenih djeci i onih za odrasle. U oba slučaja, sredstva za zaštitu od sunca mogu da budu sa hemijskim filterima (koje bi trebalo da izbegavate) ili na mineralnoj bazi (koja je OK).

Odaberite preparat koji je na mineralnoj bazi, sa faktorom zaštite najmanje 30, za cijelu porodicu, i nanosite ga na svaka dva sata dok ste napolju sa djecom.

Ostavi komentar