Dizmenoreja je medicinski izraz za bolne menstruacije. Ako se javi u toku prve tri godine nakon pojave menstruacije, nazivamo je primarnom dizmenorejom. Smatra se da su bolovi u većini slučajeva posljedica normalnih hormonalnih promjena za vrijeme menstruacije. Dizmenoreja često traje tokom cijele dobi polne zrelosti.

Ako menstruacija postane bolna kod žene koja dobija menstruaciju duže od tri godine, stanje se naziva sekundarnom dizmenorejom. U ovom slučaju veća je vjerovatnoća da je osnovni uzrok neko ginekološko oboljenje kao što su miom , endometrioza ili karlična infekcija.

SIMPTOMI

Bolovi se znatno razlikuju od slučaja do slučaja. Neke žene osjećaju tupu bol u stomaku ili leđima, a druge jake bolove nalik na grčeve u stomaku. Bolovi su karakteristično jači u početku menstruacije, te su u nekim slučajevima popraćeni i mučninom i povraćanjem.

Dizmenoreja je vrlo česta, iako se većinom javlja u blagom obliku i ne zahtijeva medicinsjko liječenje. Stanje je opasno samo kao simptom neke osnovne bolesti.

LIJEČENJE

Bolove ublažite tabletama protiv bolova. Ako su jaki mirujte u krevetu. Ako se bolovi pogoršavaju, ili ponovno jave nakon tri ili više godina razmjerno bezbolnih menstruacija, posjetite ljekara. On će vas pregledati kako bi ustanovio uzrok dizmenoreje i primijenio odgovarajuću terapiju. Bolovi se mogu ublažiti nizom lijekova, a ljejkar će vam možda preporučiti i da počnete uzimati kontracepcijske pilule ili neki drugi lijek koji će uticati na hormonalnu ravnotežu u smislu ublažavanja bolnih menstruacija. Primarna dizmenoreja često nestaje nakon porođaja ili s godinama.

Ostavi komentar