Djeca koja provode vreme igrajući se na pametnim telefonima i tabletima spavaju kraće od svojih vršnjaka koja ne koriste tu vrstu tehnologije, tvrde naučnici.

Studija je pokazala da je svaki sat proveden uz ekran osjetljiv na dodir povezan sa 15 minuta kraćim snom.

U studiji Univerziteta Birkbek u Londonu učestvovalo je 715 roditelja djece mlađe od tri godine.

Postavljana su im pitanja o tome koliko često se njihovo dijete igra s pametnim telefonom ili tabletom i navikama vezanim za spavanje.

Rezultati su pokazali da su djeca koja koriste telefone spavala duže tokom dana, a kraće tokom noći. Istraživači su ustanovili da bi svaki sat korišćenja ekrana na dodir skratio san za 15 minuta.

„To nije mnogo vremena za nekog ko spava 10-12 sati dnevno odjednom, ali svaki minut je važan za razvoj djece jer san ima brojne prednosti“, rekao je doktor Tim Smit.

S druge strane, studija je pokazala da djeca koja koriste ekrane osjetljive na dodir brže razvijaju motoričke sposobnosti.

„Ovi podaci mogu da budu varljivi jer je riječ o tehnologiji koja se relativno još nalazi u povoju, zbog čega je prerano donositi ovakve tvrdnje“, dodao je Smit.

Istraživači savetuju da roditelji djeci postave granice, odnosno da odrede koliko vremena dijete smije da provede koristeći pametan telefon ili tablet.

Ostavi komentar