Klinički psiholog dr. Allan Schore tvrdi da se desni dio mozga kod beba dječaka razvija sporije nego kod beba djevojčica te savjetuje roditeljima da dodatno raguju na potrebe svojih beba i bez straha pokazuju naklonost, privrženost i pažnju.

Dr. Allan Schore, klinički psiholog s fakulteta UCLA, poziva nas da prestanemo da tretiramo muške bebe kao ‘čvrste’. U svom zadnjem članku “Svi naši sinovi: razvojna neurobiologija i neuroendokrinologija dječaka u opasnosti“, dr. Schore objašnjava da su bebe dječaci zapravo puno osjetljiviji nego što možda mislite i trebaju više maženja i pažnje nego djevojčice.

On tvrdi da postoje velike razlike između muškog i ženskog razvoja mozga, čak i u najranijim fazama života, a posebno da se desni dio mozga kod beba dječaka razvija sporije nego kod beba djevojčica. Osim toga, muške bebe imaju manje samoregulišuće hormone stresa nego ženske bebe (čak i u maternici), tako da su više osjetljivi na fizičke, društvene i učinke okoline.

Ipak, dr. Schore vjeruje da su muške bebe više osjetljive na neuropsihijatrijske poremećaje koji se pojavljuju rano u životu, kao što su autizam, rani početak shizofrenije i poremećaj pažnje. Djevojčice su, s druge strane, osjetljivije na poremećaje koji se pojavljuju kasnije u životu.

UVJEK REAGUJTE NA POTREBE BEBE

Postavlja se pitanje kako zaštititi bebe dječake u njihovoj, vjerovatno najosjetljivijoj fazi života? Dr. Schore savjetuje roditeljima da dodatno reaguju na potrebe svojih beba i bez straha pokazuju naklonost, privrženost i pažnju.

Budući da je kod muškog odojčeta sporije sazrijevanje desnog dijela mozga u prvoj godini života, važna je posebna majčina pažnja i povezanost s djetetom kako bi se dječaci potpuno društveno i emocionalno razvili“, naglašava Schore.

Naravno, ništa od toga ne znači da djevojčicama treba pružiti manje ljubavi samo zato što su rođene s tzv. ugrađenom elastičnošću. Ono što je važno je da ne treba slušati nikakve rodne stereotipe koji su prisutni od rođenja djeteta. Roditelji ne bi smjeli očekivati kako će muške bebe prije očvrsnuti i time manje ragovati na njihov plač ili komešanja samo zato što su dječaci.

Nažalost, rodni stereotipi čine kompleksni problem današnjeg društva, ali beba je beba i nebitno, radi li se o djevojčici ili dječaku, svakom djetetu je potrebno puno ljubavi, topline i zagrljaja. Zato, grlite svoje dijete što više. Podignite ga kad god plače. Pokrijte ga od glave do pete poljupcima. I nikad mu nemojte reći da očvrsne, da dječaci ne plaču ili da se ne ponaša kao djevojčica.

(24 sata)

Ostavi komentar