Naučnici tvrde da majke koje piju antidepresive, ne rizikuju zdravlje beba ukoliko ih u isto vreme doje Zapravo, žene na antidepresivima su mnogo uspješnije u dojenju svoje djece ukoliko nastave da uzimaju propisanu terapiju.

Ukoliko buduća majka prestane da uzima terapiju, iz straha za zdravlje svoje bebe, manje su šanse da će moći da doji dijete duže od šest mjeseci, kada se rodi, piše Dejli mejl.

Studija tvrdi da je količina antidepresiva koja stiže do bebinog sistema tako mala da je bolje za oboje da majka nastavi sa terapijom kako bi održala mlijeko i smanjila rizik od postporođajne depresije.

Koristeći podatke sa Danskog instituta za rađanje, tim Univerziteta Adelaide iz Australije donio je zaključke o ženama kojima su antidepresivi prepisani prije trudnoće.

“Pronašli smo da je dvije trećine žena prestalo da uzima antidepresive kada su zatrudnjele ili kada je trebalo da doje”, rekao je dr Luk Grzeskoviak.

“Trećina je nastavila da uzima lijekove tokom trudnoće i dojenja i ove žene su imale mnogo više uspjeha u kontinuiranom dojenju koje je trajalo duže od šest mjeseci”, dodaje Grzeskoviak.

“Žene koje su prestale da uzimaju redovnu terapiju su prestale i da doje bebe u prvih šest mjeseci”, zaključio je.

On tvrdi da dobrobiti dojenja prevazilaze bebin rizik od antidepresiva.

“Količina antidepresiva koja se nalazi u majčinom mlijeku je veoma niska. Vjerujemo da redovno uzimanje propisane terapije i dojenje jesu najbolje kako za dijete tako i ta majku”.

Većina majki se bori da donese ispravnu odluku, po ovom pitanju, možda im upravo ovo istraživanje olakša.

 

Ostavi komentar