Analgetici

Ako imate glavobolju, možete slobodno uzeti paracetamol. Nekada se ženama koje imaju rizik od razvijanja preklampsije prepisuje aspirin, ali se on sme uzimati samo pod nadzorom lekara. Indometacin i drugi nesteroidni antireumatici nikako se ne smeju uzimati bez savjeta ljekara, jer mogu djelovati na bebu, a daju se samo u posebnim slučajevima, kada se koriste kao terapija kontrakcija ili pojave prevelike količine plodove vode.

Antibiotici

Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni u trudnoći – penicilin, cefalosporini, eritromicin, ali neke treba izbjegavatitetracikline i baktrim, na primjer.

Lekovi protiv mučnine

Izbjegnite ljekove. Mučninu rješavajte uzimanjem suve, nezačinjene hrane. Jedite u malim količinama ali češće.

Antikoagulansi

Antikoagulansi su ljekovi koji se koriste za smanjivanje rizika od zgrušavanja krvi. Heparin se može uzimati tokom trudnoće, kao i fraksiparin, fragmin i slični ljekovi, ali ih uvek prepisuje lekar i njihovo dejstvo se mora pomno pratiti. Varfarin se izbjegava u prvom i trećem trimestru.

Antihipertenzivi

Najčešće korišćeni lijek za smanjivanje pritiska tokom trudnoće je metildopa i smatra se sigurnim u trudnoći. Koristi se i nifedipin, ali rjeđe od metildope. Tokom trudnoće treba izbjegavati beta blokatore, a ACE inhibitori su zabranjeni.

Ljekovi za hipertireoidizam

Ukoliko su neophodni, ljekovi koji se koriste kod hiperaktivne štitne žlijezde, karbamazol i propilitiouracil, uzimaju se tokom trudnoće, pod nadzorom ljekara.

Antiepileptici

S obzirom da je rizik od komplikacija veći ako prestanete sa uzimanjem ljekove protiv epilepsije, savjetuje se da se nastavi, s tim što se svedu na najmanju efikasnu mjeru, pod nadzorom neurologa. Ne zaboravite da bar tri mjeseca prije ostajanja u drugom stanju počnete sa uzimanjem folne kiseline, jer je to vrlo važno za smanjenje rizika da beba ima problema sa kičmenim stubom, posebno ako ste na ovoj terapiji.

Insulin

Insulin je neškodljiv za bebu, a vi ga morate uzimati i zbog sebe i zbog nje.

Ostavi komentar