Trenutno, fitnes narukvice koristimo kada želimo da pratimo otkucaje srca i potrošnju kalorija tokom fizičke aktivnosti, ali u ne tako dalekoj budućnosti služiće i za predviđanje bolesti.

Istraživanje Medicinske škole Stenford Univerziteta pokazuje da će fitnes narukvice i drugi slični aparati moći da nas upozore na bolest mnogo prije nego što osjetimo prve simptome.

Biosenzori u ovim aparatima već prate temperaturu kože, otkucaje srca i druge parametre, a mogli bi i da pokažu svako odstupanje. Abnormalnosti mogu da ukažu na zapaljenski proces u organizmu, infekcije, neosjetljivost na insulin, aritmiju…

Do ovog zaključka, naučnici su došli analizirajući podatke ljudi kojima je praćena težina, otkucaji srca, nivo kiseonika u krvi, navike u spavanju, fizička aktivnost i potrošnja kalorija. Nekoliko učesnika imalo je povišen puls i temperaturu, a laboratorijska istraživanja su potvrdila povišen nivo markera u krvi koji registruju upalu. Kombinacija svih faktora može da ukaže na povišen rizik od autoimunih bolesti, raka, kardiovaskularnih oboljenja. Ipak, da bi ovaj revolucionaran metod otkrivanja bolesti zaživio, potrebna su dodatna istraživanja.

Ostavi komentar