Nanošenje parfema je mnogim ženama jedan od ljepših trenutaka u jutarnjem spremanju. Kao što svaki ljubitelj parfema zna, moguće je sa njim pretjerati, ali i raspršiti ga tamo gdje ne treba. Ovo su mjesta na tijelu na koja parfem ne bi smio ni da “primiriše”.

Kosa

Kosa prirodno apsorbuje mirise, zbog čega može izgledati kao dobra ideja raspršiti miris po njoj. Ali, parfemi na bazi alkohola mogu da isuše kosu, posebno ako ih prskate direktno na nju. Umjesto toga, Cosmopolitan predlaže prskanje parfema na četku za kosu, kako bi se izbjegla oštećenja ili ispucali vrhovi.

Ruke

Dok je nanošenje parfema na unutrašnjost ručnog zgloba jedan od najpopularnijih načina za miris nosite cijeli dan, ako se slučajno nađe na vašim rukama, može kožu učiniti suvom i izazvati pucanje, čak i krvarenje. Osim toga, ako slučajno protrljate oči s parfemom na rukama, vjerovatno ćete izazvati peckanje i iritaciju.

Pazuh

Prskanje mirisa ispod pazuha predstavlja još jedan potencijalni uzrok iritacije. Interakcija između parfema i znojnih žlijezda ispod pazuha može rezultirati svrabom i peckanjem.

Genitalije

Prskanje parfema u blizini intimnog područja takođe može dovesti do isušivanja kože. A mirisi mogu i iziritirati polne organei uzrokovati upalu, svrbež i bol, piše Reader’s Digest. Umjesto toga…

Najbolja mjesta za špricanje parfema su pulsne tačke na tijelu, uključujući zglobove, vrat i stražnji dio koljena, jer su to mjesta na kojima parfemi koji emituju toplotu neće iritirati kožu.

Ostavi komentar