Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila, recimo, pijanstvo ili neispavanost. Ali, ponekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mjestu.

U zavisnosti od toga gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog puknuće žile u mozgu što je opasno po život.

Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba provjeriti kod ljekara jer može pokazivati kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku… Takođe, po savjet ljekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, piše Diply.

Glavobolje se razlikuju i po mjestu boli, ovo su najčešće

1. Javlja se u jednoj polovini glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete ju po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem – radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da ju neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak… – radi se o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dvije nedjelje do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napadaja mogu proći i godine. U vrijeme trajanja boj se javlja svaki čak i svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca, piše Vaše zdravlje.

4. Bol u čelu – u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kralježnici i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi zrak…

6. Bol na sljepoočnicama – pojavljuje se ako netko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim boli u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomjera.  Dobro je posjetiti ljekara .

Vođenje dnevnika glavobolje

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, recimo, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih zabilješki kasnije je ljekaru lakše dijagnostikovati o čemu se radi.

Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tokom dana pijete dovoljno vode.

Ostavi komentar