Ginekomastija je, po definiciji, abnormalno povećanje mliječnih žlijezda kod osoba muškog pola koje se manifestuje uvećanjem tkiva grudi. Ginekomastija je termin koji potiče iz grčkog jezika i u bukvalnom prevodu znači ženske grudi, jer kliničkom slikom ovog stanja dominira povećanje grudi i izgled sličan ženskim grudima.

Ginekomastija se može javiti i u periodu novorođenčeta kao posljedica uzimanja majčinog mlijeka koje sadrži hormone estrogen i progesteron, ali ipak češće u adolescentskom dobu usljed disbalansa seksualnih hormona ili nekog drugog metaboličkog poremećaja ili pak upotrebom određenih lijekova koji liječe neko oboljenje. U današnje vrijeme ginekomastija je najzastupljenija kod djece koja su patološki gojazna. Naime, dolazi do povećanja tkiva dojke, tj povećanja prije svega masnog tkiva pa i širenja kože, pri tom bradavice mogu biti uvučene ili ispupčene, kako kada. Ginekomastiju ipak treba odvojiti od nekih drugih promjena grudi muškarca, poput hipetrofije mišića usljed treninga ili bavljenja bodibildingom, tada je u pitanju samo povećanje mišićne mase grudi a ne lipomastija tj ginekomastija kod koje hipertrofira masno tkivo.

Kao što smo pomenuli, nerijetko uz povećanje masnog tkiva dolazi i do fenomena ispupčenih bradavica. Do ovoga dolazi usljed dejstva androgenih hormona koji tkivo oko same bradavice, u areoli, čini da otekne i stvori kupast oblik tj. ispupčene bradavice (ova pojava je česta čak i kod osoba koje se bave bodibildingom, zbog upotrebe androgenih steroida). Ginekomastija je rijtko jednostrana, u većini slučajeva dolazi do istovremenog uvećanja i rasta obije dojke.

Ginekomastija koja je urodjena, nasljedna, se javlja po pravilu od 12 do 18 godine života mladog muškarca i javlja se kod oko 40-60% muškaraca. Naravno najveći dio se sanira sazrijevanjem, vježbanjem i daljim rastom, normalizacijom hormonskog statusa. Ali nekolicina ostaje da se suočava sa ovim ne uvjek patološkim ali prilično estetski I psihički neprijatnim problemom pa tako osobe koje pate od ginekomastije trebaju pomoć stručnih lica i timova ljekara.

Osobe koje posumnjaju na ginekomastiju treba da se obrate ljekaru, koji će nakon pregleda ustanoviti dijagnozu ali isto tako i ispitati neke od osnovnih parametara krvi koji mogu uputiti i na još neka patološka stanja organizma, kao što je rak testisa koji zna u kliničkoj slici da ima ginekomastiju ali isto tako ne znači da svaka osoba koja ima ginekomastiju ima i tumor testisa. Kako je ipak većina slučajeva ginekomastije uzrokovana blažim hormonskim poremećajima i gojaznošću ovi mladi muškarci dobijaju neophodne savjete i preporuke vezane za vježbanje, opštu fizičku aktivnost, način ishrane i ritma života ali i preporuku da o svemu žto ih tišti popričaju sa psihologom, s obzirom da se ginekomastija javlja u periodu adolescencije kada jedan mlad muškarac počinje sazrijevanje i stiče prva iskustva na polju seksualnog života. U težim slučajevima, ali nekad i na zahtjev samog pacijenta, ginekomastija se sanira operativnim zahvatom, uklanjanjem viška masnog tkiva i rekonstrukcijom areola i bradavice.

Svakako treba posjetiti lekara i pričati otvoreno o svemu ali isto tako znati da vise od 50% mladih muškaraca se suočava sa ovom pojavom i potpuno normalno i zdravo živi ali samo uz jedan pozitivan i direktan odnos prema svetu i svom tijelu kojeg se svakako ne treba stidjeti.

Ostavi komentar