Opis

Željezo pripada grupi elemenata u tragu; sastavni je dio važnih hemoproteina u organizmu, a u cirkulaciji se transportira vezan na transferin. Željezo sudjeluje u brojnim važnim procesima u tijelu počevši od staničnih oksidativnih mehanizama do prijenosa i isporuke kisika tjelesnim stanicama. Sastavni je dio kromoproteina za prijenos kisika, hemoglobina i mioglobina, kao i različitih enzima poput citokrom-oksidaze i peroksidaze. Preostalo željezo u tijelu nalazi se u flavoproteinima, željezo-sulfatnim proteinima kao i u uskladištenom obliku – feritinu te transportnom obliku transferinu. Izmjerena koncentracija željeza u serumu odnosi se prvenstveno na Fe (III) vezan na serumski transferin i ne ukazuje na željezo koje se u serumu nalazi u slobodnom hemoglobinu. Preporuča se mjerenje željeza natašte.

Referentne vrijednosti

Muškarci: 11-32 μmol/L

Žene: 8-30 μmol/L

Povišeno

Povećane vrijednosti željeza mogu se naći u hemokromatozi, hemosiderozi, pernicioznoj aplastičnoj i hemolitičnoj anemiji, bolesti srpastih stanica, talasemiji, akutnom hepatitisu, akutnom i kroničnom otrovanju s željezom te otrovanju s olovom.

Sniženo

Smanjene vrijednosti javljaju se u anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza, zatim manje važno u akutnim i kroničnim infekcijama, malignim bolestima, nefrotskom sindromu.

Napomena

Uzorak se uzima ujutro, budući da se količina željeza može smanjiti i za 30% tijekom dana. Treba napomenuti da se razina željeza i kod iste osobe razlikuje iz dana u dan.

Ostavi komentar