Kako spriječiti pojavu hemoroida? Prije svega, promjenom načina života i ishrane. Ishranu bi trebalo obogatiti vlaknima (integralne žitarice, mekinje, voće, povrće), jer ona utiču na kvalitet stolice koja bi trebalo da bude meka, žitka i redovna.

Način pražnjenja je takođe jako bitan: sjedenje na šolji ne smije da bude kratko, uz previše napinjanja, ali nije poželjno ni predugo.

U skladu sa novom definicijom promijenjen je i pristup liječenju. Ono što je nekada proglašavano za prvi stadijum hemoroida, danas predstavlja normalnu stvar, vaskularni jastučići imaju čak i značajnu ulogu u kontinenciji stolice (u zadržavanju stolice), a postaju problem tek sa pojavom komplikacija (krvarenje, tromboza) ili sa uvećanjem sluzokože.

Zupčasta linija koja razdvaja sluzokožu crijeva od kože analne regije dijeli hemoroide na unutrašnje (iznad linije) i spoljašnje (ispod linije).

Nekada su hemoroidi proglašavani za venska proširenja analnog kanala. U poslednjih petnaestak godina, pojam hemoroida se redefiniše, pa se sada opisuju kao vaskularno jastuče u kome postoji čitav splet krvnih sudova (arterija, vena i njihovih spojeva).

Podjela hemoroida

Podjela po Goligeru, u zavisnosti od veličine unutrašnjih hemoroida, dijeli ih na četiri stadijuma:
Prvi – hemoroidi koji su povećani i postoje u analnom kanalu;
Drugi – nešto veći hemoroidi, koji nakon stolice ispadnu ispod zupčaste linije, ali se sami vraćaju neposredno nakon toga;
Treći – još veći hemoroidi koji nakon stolice ili nekog drugog napora lakše ispadnu, a teže se vraćaju (često moraju da se vrate rukom ili je potrebno duže vremena da bi se vratili sami);
Četvrti – hemoroidi su sve vrijeme prolabirani tj. napolju, a pokušaji repozicije su obično neuspješni

Kako izgleda pregled?

Pregled počinje razgovorom sa pacijentom, zatim slijedi klasičan hirurški pregled stomaka. Onda pacijenta postavimo u jedan od dva najčešće primjenjivana položaja za preglede: na lijevi bok, sa lagano savijenim koljenima (Simsov položaj), ili u koljeno-lakatni položaj. Doktor prvo vrši inspekciju pogledom. Zatim slijedi digito-rektalni pregled: doktor, u rukavicama natopljenim nekim lubrikantom (vazelin, glicerin ili neki anestezijski gelovi), uvodi kažiprst u analni kanal i vrši pregled. Nekad je neophodno uraditi anoskopiju ili rektoskopiju, instrumentima koji se zovu anoskop (dugačak 10 cm) ili rektoskop (15-20 cm), koji se pod kontrolom oka i svjetlosti uvode u analni kanal da bi se ta regija bolje osmotrila.

Ljekovi protiv hemoroida

Liječenje zavisi od stadijuma bolesti. Prvi stadijum ne zahtijeva nikakvo liječenje ukoliko nema krvavljenja, dok ostala tri zahtijevaju medicinsko liječenje uz obaveznu promjenu dijetetsko-higijenskog režima života.
U početnom stadijumu moguće je konzervativno, tj. medikamentozno liječenje.
Postoji nekoliko lijekova iz grupe venotonika koji se najčešće prepisuju. Uglavnom su to preparati na bazi ljekovitog bilja (npr. crvene pomorandže, ginko bilobe). Riječ je o tabletama koje se uzimaju u fazi akutnog pogoršanja bolesti, na njih pacijenti dobro reaguju, oni brzo smiruju tegobe i zaustavljaju krvarenje.
Na tržištu su prisutni i mnogi topikalni preparati, odnosno masti, kreme i gelovi. Postoji čitav niz tih preparata, od narodnih melema, preko onih kod kojih dominira heparin kao aktivna supstanca za razbijanje tromba, onih koji imaju anestezin koji smanjuje bol, kortikopreparata koji smanjuju zapaljenje, do kombinovanih u kojima ima više tvari zajedno.
Ni jedne ni druge preparate ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, već u dogovoru sa ljekarom.

Hirurški metodi

Postoje intervencije koje se rade ambulantno i veće hirurške intervencije koje se rade u opštoj anesteziji i zahtijevaju duži boravak u bolnici.
Najpoznatiji ambulantni metodi (rade se kod drugog i trećeg stadijuma i imaju za cilj sprečavanje dotoka krvi u hemoroid) su:
– sklerozacija (davanje injekcije sklerozantnog sredstva u koren hemoroida kojim se izaziva zatvaranje krvnog suda hemoroida koji se smanjuje i iščezava);
– podvezivanje gumicama (posebnim instrumentom se oko vrata hemoroida postavlja gumica);
– krioterapija (zamrzavanje hemoroida);
– foto-koagulacija (infracrvenim zracima izaziva se koagulacija u krvnim sudovima hemoroida).
I u četvrtom stadijumu riješenje je u sprečavanju dovoda krvi u njega, ali tada postoji i višak sluzokože koji prolabira napolju. U tim situacijama rješenje su do sada bile dve metode:
– hemoroidektomija (ekscizija, tj. odstranjivanje hemoroidalnog čvora, najčešće St. Mark metodom iz četrdesetih godina 20. vijeka);
– Longo procedura ili staplovana hemoroidektomija, kojom se u bezbjednoj regiji uradi cirkularna ekscizija mukoze, te prekine dotok krvi i uradi lifting sluzokože. Ova intervencija se koristi u praksi već petnaestak godina.

Revolucija u liječenju hemoroida

Revolucionarni postupak u liječenju hemoroida zove se DG HAL (Doppler Guided Haemorrhoidal Artery Ligation – doplerom vođeno podvezivanje hemoroidalne arterije). Prvi je ovaj postupak opisao prof. Morinaga iz Japana, 1995. godine. Jednostavno, ali genijalno riješenje kojim se uz pomoć A.M.I. HAL aparata verifikuje tačno mjesto hemoroidalne arterije i omogućava njeno precizno podvezivanje. Procedura je potpuno bezbjedna i bezbolna, jer se radi u neosjetljivoj, bezbolnoj zoni (na oko 5 cm iznad zupčaste linije, a osjetljivo je oko 1,5cm) što omogućava da se radi u uslovima lokalne anestezije, kao ambulantna procedura.

Ne liječite se sami!

Pacijenti ne bi trebalo da se liječe sami. Potrebno je da dođu na pregled kod doktora i da savladaju strah od neprijatnosti pregleda. A pregled je najbitniji. Moje iskustvo govori da 50% pacijenata koji su došli zbog hemoroida u stvari nisu imali hemoroide već neku od drugih bolesti ove regije: analnu fisuru (rascjep na granici sluzokože i kože), apscese, svrab analnog kanala, polipe i adenome (benigne izraštaje koji mogu da imaju i maligni potencijal), a ne tako rijetko i rak analne regije.

Faktori rizika

Postoji mnogo faktora zbog kojih hemoroidi nastaju. To su:
– Način ishrane: ishrana siromašna vlaknima
– Način defekacije
– Godine (sa godinama se broj slučajeva povećava)
– Nasljedni faktor
– Sva stanja povišenog pritiska u stomaku: trudnoća, porođaj, hronični kašalj, hronična opstipacija itd.

Prilikom pražnjenja savjetujem široki sijed, sa skroz skinutim vešom, široko razmaknutih kolena.

zdravahrana.com

Ostavi komentar