Hemoroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i oko anusa i donjeg dijela rektuma (zadnje crijevo), koje su proširene pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama.

Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod crijevne peristaltike (pokreta crijeva). Dodatni elementi su: trudnoća, nasljedstvo, starenje, hronični zatvor, proliv, dugotrajno sjedenje, analne infekcije. Hemoroidi mogu biti spoljni i unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljni na analnom otvoru. Hemoroidi katkad izbiju izvan anusa.

KO OBOLIJEVA?

Hemoroidi su vrlo česti i kad žena i kod muškaraca. Polovina populacije u dobi iznad 50 godina ima hemoroide. Incidencija ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak na tu regiju i hormonalne promjene, te sam porod, uzrokuju povećanje hemoroidalnih krvnih žila. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.

SIMPTOMI

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Neki ljudi koji imaju hemoroide, nemaju simptome. Simptomi unutrašnjih hemoroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC-papiru ili na WC-školjki. Međutim, unutrađšnji hemoroidi mogu izbiti van iz anusa i tada mogu početi da iritiraju i biti bolni. Simptomi vanjskih hemoroida uključuju bolno oticanje i bolnu formacije oko anusa, nastalu od zgrušane krvi. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

DIJAGNOZA

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog crijeva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predjelu anusa naći će se otečene krvne žile, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizualizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (cijelog rektuma).

TERAPIJA

Blagi slučajevi hemoroida mogu se liječiti konzumiranjem veće količine tekućine, prehrane bogate vlaknima i održavanjem redovne probave. Protuhemoroidalne kreme ili čepići mogu pomoći u smanjenju otoka i boli. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena sjedećih kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom. Ponekad je stanje takvo da zahtijeva hiruršku intervenciju. U upotrebi je i laserska koagulacija hemoroida.

KOMPLIKACIJE

Kao posljedica produženog krvarenja može nastupiti anemija zbog nedostatka gvožđa.

PREVENCIJA

Moguće je prevenirati ponovni nastanak hemoroida, promjenom stila života, u smislu promjene ishrane (prehrana s više vlaknaste hrane – voće, povrće) i pijenje puno tekućine (8-9 čaša tekućine, ne alkohola, dnevno). Takav način prehrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje crijeva i smanjenje tlaka, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida.

PLIVA

Ostavi komentar