Herpes Simpleks (HSV) predstavlja virusnu infekciju kože i sluzokože koja kada se jednom aktivira, može ponavljati više puta u toku života. Postoje dva tipa ovog virusa, tip 1 i tip 2. Češći, tip 1, javlja se  na licu i usnama. Tip 2 ili genitalni herpes, zahvata polne organe. 

Kako se HSV unosi u organizam?

Okidač za herpes može biti svaka promjena, na primjer: izlaganje suncu bez zaštite, duži stresni periodi, jaka groznica, grip, nagle promjene temperature ili menstrualni ciklus. Čak 90 % stanovništva u svom organizmu ima prisutan virus Herpes Simplex. On u organizam ulazi kroz pukotinu ili ranicu na koži oko usta. Do infekcije virusom najčešće dolazi već u ranom uzrastu između prve i pete godine. Posle primarne infekcije, 60 % ljudi ostaju trajni nosioci virusa u latentnom, „uspavanom” obliku.

Kako se prenosi HSV?

Virus se najčešće prenosi sa zaražene osobe koja nema nikakvih simptoma direktnim dodirom ranice, to jest mjehurića koji nastaju kao posljedica infekcije. Inficirana osoba ga može prenijeti na drugu osobu upotrebom zajedničke čaše, četkice za zube, peškira ili običnim poljupcem.

Kako se herpes manifestuje?

Osobe kojima je stres i oslabljen imunitet svakodnevnica, postaju podložnije virusu Herpes Simpleks. Ovaj virus najčešće zahvata kožu usana na prelazu između kože i sluzokože, ali i kožu oko nosa. Manifestuje se kao grupa sitnih mjehurića koji se posle nekoliko dana sasuše i stvara se žućkasta krastica. Ona otpada posle približno pet, šest dana. Proces traje najviše desetak dana. Na mjestu herpesa može ostati ožiljak.

Liječenje Herpesa i medikamenti

Rastvor kalijum – permanganata i borna kiselina imaju djelotvorno dejstvo na HSV. Takođe, pozitivan efekat imaju i soda bikarbona ili neki drugi antiseptički rastvori koji ne sadrže alkohol ili neko sredstvo koje bi dodatno iritiralo ranu u ustima. Za prvu pomoć preporučuje se i ohlađen čaj od žalfije za ispiranje više puta u toku dana. Losioni, miksture i paste otklanjaju primarne tegobe i ublažavaju peckanje i svrab. U takvim slučajevima najčešće su korišćeni Mixtura alba, pena Pox Clin i cinkova pasta. U prodaji se mogu naći i flasteri za herpes na usnama Compeed i sprej Herpigen, koji olakšava simptome genitalnog herpesa. Za medikamentno liječenje simptoma HSV na koži najčešće se koristi krem ili mast Aciklovir i preporučuje se mazanje oboljele regije na svaka četiri sata tokom sedam dana. Za ublažavanje simptoma izazvanih HSV-om koriste se tablete Aciklovir u dozama, za odraslu osobu, 200 mg na četiri sata tokom pet dana. Upotreba Aciklovira je bezbjedna u toku trudnoće. Lijek paralelan Acikloviru, u slučaju da ne možete doći do njega, jeste Zovirax. 

Stetoskop

Ostavi komentar