Hijaluronska kiselina postala je prepoznatljiv preparat za poboljšanje izgleda i kvaliteta kože. Ova supstanca je sastavni dio naše međućelijske tečnosti, nalazi se u koži, strukturama oka, omotačima zglobova.

Molekul hijaluronske kiseline kod svih živih stvorenja je isti. To je činjenica koja omogućava da se molekul koga stvaraju insekti koristi koristi za podmlađivanje a da pri tome ne izaziva alergijsku reakciju. Hijaluronska kiselina je sredstvo koje najmoćnije vezuje vodu, naime 1gr hijalurona vezuje 6L vode. Kada je u prirodnom stanju koristi se samo u mezoterapiji i hidrataciji kože jer joj je trajnost svega 3 dana.

Da bi trajnost bila 6 mjeseci ili godinu dana potrebno je da se molekuli posebno vezuju između sebe (ukrštaju). Sa ukrštanjem molekula dobija se različita gustina gela koji se ubrizgava.

Starenjem koža postaje tanka i dehidrirana. Količina kolagena i elastina se smanjuje a obrazi postaju izbrazdani. Hijaluronska kiselina male viskoznosti može se stavljati kao potpora usahle kože. Tokom sedam dana molekuli hijaurona vezuju molekule vode a koža postaje hidrirana i sjajna.

Procedura se ponavlja jednom mjesecno tokom tri mjeseca a potom jos jednom nakon šest mjeseci. Postignut efekat traje i do dvije godine. Čitava površina kože napuni se malim depoima hijalurona. Tako koža dobija dodatnu vlažnost i volumen a tokom vremena sintetišu se dodatna kolicina kolagena i elastina. Ovo je tretman koji je prilagođen hidrataciji cijele površine lica, vrata i nadlanice šaka.Tretman se sprovodi ubrizgavanjem hijalurona u kožu velikim brojem malih uboda. Procedura je neprijatna ukoliko se koža prethodno ne anestezira specijalnim kremom koji sadrži lokalni anestetik.

Efekat je vidan odmah nakon tretmana i ne može se efikasno sprovesti ni na jedan drugi način. Čak i koža koja izgleda kao ispresavijan papir, za koju se čini da ne postoji metoda kojom se može pomoći, već posle prvog tretmana je vidno ljepša.

Kada se hijaluron koristi za popunjavanje dubokih bora ili oblikovanje jagodica i usana gustina molekula je mnogo veća a ubrizgavanje dublje. Tada govorimo o ovoj supstanci kao o fileru. Hijaluronska kiselina je jedini bezbjedan filer ukoliko se upotrebljava na adekvatan način.

Ponavljanje tretmana je na godišnjem nivou i omogućava značajno odlaganje hirurških procedura.

Tretmani hijaluronskom kiselinom mogu se kombinovati sa procedurama hemijskih pilinga ili botoksom. Laserski tretmani se ne preporučuju jer intenzivno zagrijavanje kože dovodi do bržeg razgrađivanja hijalurona.

Upotreba hijaluronske kiseline u kozmetske svrhe je bezbjedna metoda sa visokim nivoom zadovoljstva pacijenata.

Neželjene reakcije variraju i svode se na kratkotrajnu preosjetljivost, pojavu modrica, blagu otečenost i minimalna oštećenja tkiva ubodom igle. Kod osoba sklonih herpesu postoji mogućnost aktiviranja infekcije prlikom popunjavanja usana. Alergijska reakcija svodi se na pojavu crvenila na mestu ubrizgavanja koje traje do 2 nedjelje. Otok nestaje nakon sedam dana i karakterističan je samo za predio usana. Modrice su posljedica ulaska igle u kapilar i veličine su do 5mm.

Ostali neželjeni efekti posledica su neadekvatne upotrebe hijaluronske kiseline.

1. Moguća je pojava nekroze kože ukoliko se ubrizga prevelika količina filera na mjestima gdje je cirkulacija smanjena.

2. Pojava modrica može biti praćena taloženjem hemosiderna zbog čega se stvara mrka fleka, koja može perzistirati i do 2 godine.

3. Procenat neželjenih efekata je oko 0,06% kada su FDA odobrena sredstva. Kada su u pitanju preparati koji nemaju odobrenje neželjeni efekti se umnožavaju i mogu podrazumijevati stvaranje granuloma.

Ostavi komentar