Hlamidija je polna bolest, koja ako se ne liječi, može trajno da ošteti polne organe i da dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Uzročnik hlamidije je bakterija Chlamydia trachomatis, a svaka seksualno aktivna osoba može je dobiti.

Kako se prenosi hlamidija?

Posljedica nelečene hlamidije može biti sterilitet Hlamidija se prenosi polnim odnosom, a potencijalni prenosioci su i muškarci i žene. Što je veći broj seksualnih partnera, veći je i rizik od infekcije. Zato i muškarci i žene, s vremena na vrijeme treba da se testiraju na ovu bolest.

Koji su simptomi hlamidije?

Simptomi hlamidije mogu da budu toliko blagi, da ih ni ne primijetite. Studije su pokazale da u 70 do 80% slučajeva, zaraženi ne osjećaju nikakve promjene u organizmu. Ipak, prvi simptomi bi trebalo da se pokažu već posle jedne do tri nedjelje nakon seksa sa zaraženom osobom, a to su:

•    Peckanje prilikom mokrenja
•    Pojačan vaginalni sekret
•    Bol u donjem dijelu leđa
•    Neuobičajen bol prilikom seksa
•    Vaginalno krvarenje između ciklusa

Kako se liječi hlamidija?

Ako bakterija koja izaziva hlamidiju nastavi neometano da se razvija u vašem organizmu, posljedica može biti sterilitet. Zato je neophodno da se jednom godišnje testirate na hlamidiju.

Ukoliko test pokaže da imate ovu bolest, ljekar će vam najvjerovatnije prepisati jedan od odgovarajućih antibiotika. Iako se hlamidija može relativno lako izliječiti, isto tako je ponovo možete dobiti, ukoliko se vaš partner nije izliječio. Zato je potrebno da se oboje testirate i pristupite liječenju.

Koje posledice hlamidija može da ostavi na trudnoću?

Infekcija hlamidijom je potencijalna opasnost i za ženu i za plod, jer može da izazove vanmateričnu trudnoću, spontani pobačaj, ali i prevremeni porođaj ili infekciju posteljice.

Takođe, zbog hlamidije beba može da ima nisku porođajnu težinu, ali i da se inficira prolaskom kroz porođajni kanal. Zbog toga je neophodno da se prije začeća testirate na ovu bolest, a ako je imate da je na vrijeme izliječite.

Da li hlamidija može da se prenese na bebu?

Skoro 50% beba koje dođu na svijet vaginalnim porođajem, dobiće hlamidiju od majke. Osim toga, u prvih šest mjeseci po rođenju od 50 do 70% inficirane djece najčešće oboli od konjuktivitisa ili zapaljenja pluća.

Međutim, primjena antibiotika u toku trudnoće može efikasno da spriječi infekciju djeteta. Iako ove infekcije mogu biti veoma ozbiljne, bebe koje se blagovremeno liječe antibioticima uglavnom prolaze dobro.

Ostavi komentar