Povišen nivo holesterola u krvi jedan je od veoma učestalih zdravstvenih problema. U najvećem broju slučajeva, do povišenja nivoa holesterola dolazi usljed dugotrajnog uzajamnog dejstva nepravilne, nezdrave ishrane i fizičke neaktivnosti, kao i kada su u pitanju druge hronične nezarazne bolesti (povišen krvni pritisak, insulinska rezistencija i dijabetes tip 2).

Kao najznačajniji faktor, vrlo često pominje se upotreba namirnica bogatih holesterolom. Ovdje navodimo neke od najčešćih mitova u vezi sa holesterolom:

Jaja su loša, ne treba ih koristiti.

Tačno je da jaja (žumance) sadrže visok procenat holesterola, oko 200mg po komadu. Međutim, prije svega treba naglasiti da se ne apsorbuje cjelokupna količina holesterola unijetog hranom, a drugo, ukoliko unosimo više holesterola hranom, manje holesterola će se stvarati u samom organizmu. 1-2 jaja, nekoliko puta nedjeljno nije opasno. Naprotiv, jaja su odličan izvor različitih hranljivih sastojaka, uključujući vitamin B12, nezasićenih masnih kiselina i proteina.

Djeca ne mogu imati povišen holesterol

Istraživanja pokazuju da proces ateroskleroze počinje veoma rano, u dječjem uzrastu. Kod djece koja su gojazna, imaju porodičnu pojavu hipertenzije i srčanih bolesti trebalo bi redovno kontrolisati nivo holesterola.

Samo hrana na kojoj piše “0% holesterola” je dobra

Holesterol u namirnicama je samo jedan od faktora koji utiču na povišenje nivoa holesterola u krvi. Visok sadržaj zasićenih masti, a posebno visok sadržaj trans-masti (dobijaju se u procesu proizvodnje margarina) u ishrani. Od svega navedenog, jedino što bi nesumnjivo trebalo izbjegavati jeste margarin, kao i namirnice koje sadrže margarin i druge rafinisane masti.

Holesterol je uvjek loš

Posljednjih decenija naglašavala se štetnost hrane bogate holesterolom, tako da još uvjek postoji veliki broj osoba koje su uvjerene da je holesterol loš. Istina je mnogo kompleksnija. Iako povišen nivo holesterola zaista može biti značajan zdravstveni problem, sam holesterol predstavlja materiju neophodnu za obavljanje različitih fizioloških funkcija organizma, ulazi u sastav nervnog tkiva i polnih hormona, a sastavni je deo i ćelijske membrane svih ćelija u organizmu čoveka.

Ostavi komentar