Simptomi HPV-a

Postoji više od 100 vrsta humanog papiloma virusa (HPV). Različite vrste HPV infekcije mogu uzrokovati bradavice na različitim dijelovima tijela. Na primjer, neke vrste uzrokuju bradavice na području nogu i tabana, dok druge vrste uzrokuju bradavice na licu ili vratu.

Postoje neki tipovi HPV infekcija koji mogu uzrokovati rak cerviksa. Vakcine mogu pomoći u zaštiti protiv HPV infekcija koje povećavaju rizik od nastanka genitalnih bradavica ili raka grlića maternice.

U većini slučajeva se imunološki sistem uspije obraniti od HPV-a prije nego se pojave bradavice. Bradavice mogu biti različitih vrsta, u zavisnosti od vrste infekcije.

Genitalne bradavice

Kod žena se pojavljuju najčešće na stidnici ili u blizini anusa. Kod muškaraca se pojavljuju na penisu i mošnjama ili oko anusa. Genitalne bradavice rijetko uzrokuju nelagodu ili bolove, iako mogu uzrokovati svrab.

Obične bradavice

Najčešće se javljaju na rukama, prstima ili laktovima. U većini slučajeva ne predstavljaju nikakav problem, već samo estetsku smetnju.

Bradavice na stopalima

Uglavnom se javljaju na petama, odnosno područjima koja su najčešće pod pritiskom. Ove bradavice mogu uzrokovati nelagodu i bolove.

Rak cerviksa

Većinu slučajeva raka cerviksa uzrokuju dvije vrste HPV-a. One obično ne uzrokuju nastanak genitalnih bradavica, zbog čega žene često ni ne primijete da su inficirane. Početni stadijum raka cerviksa u većini slučajeva ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome.

Upravo zbog toga je za žene veoma važno da redovno idu na papa test. Na taj način se može otkriti prisutnost staničnih promjena koje vode prema raku cerviksa. Trenutna preporuka za žene je da na papa test idu najmanje svake tri godine. Žene u dobi iznad 65 godina mogu prestati ići na papa test ako zadnja tri papa testa nisu dala abnormalne rezultate.

Uzroci HPV-a

Do HPV infekcije dolazi kada virus uđe u krvotok putem otvorene rane. Genitalne HPV infekcije se prenose polnim putem, uključujući analni i oralni seks. Zaražena majka može na dijete prenijeti HPV tokom poroda. Infekcija se kod bebe može proširiti na disajni sistem ili pak na područje genitalija.

 

Ostavi komentar